Nasa kan ha hittat fossiler på Mars

Senaste leveransen från Marsfarkosten Curiosity förbryllar forskarna.

Små, små maskliknande formationer har fångats på bild.

Nu tror forskarna att det kan vara fossiler.

Nu kan man kanske ha hittat spår av liv på Mars. I varje fall har Nasas landsfarkost Curiosity tagit bilder av av vad forskarna tror kan vara fossiler.

– De ser anmärkningsvärt lika fossil från Ordovicium-perioden jag har studerat och fotograferat här på jorden, säger forskaren Barry Di Gregorio till sajten Inside Outer Space och frågar sig vilken annan geologisk förklaring Nasa kan komma med om fyndet.

Nasa har ännu inte kommit med någon närmare förklaring vad fyndet kan vara. För två dagar sedan, 4 januari, publicerades dock en av bilderna på Curiositys Twitter.

”Kanske är det kristaller? Eller är det mineraler från kristaller som upplösts? Håll dig uppdaterad, vetenskapen fortsätter”, står det i inlägget från Nasa.

”Väldigt små”

De små maskliknande formerna beskrivs som mest vara fem millimeter långa.

– De är väldigt små, säger forskaren Ashwin Vasavada, som leder Curiosity-projektet.

Den obemannade motoriserad landfarkosten har tagit bilder av Mars sedan hösten 2012. Rovern har ett eget litet laboratorium ombord och har tagit prover på de små avlånga bitarna så att vi snart kan få besked om vad fyndet är.

En sak är säkert, oavsett vad fyndet visar sig vara, är att Curiosity fortsätter jakten på bevis om liv på Mars finns eller har funnits.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN