Fortsatta demonstrationer i Iran – ”Spridit sig väldigt snabbt”

avAdam Westin

NYHETER

För tredje dagen i rad protesterade iranier mot stigande matpriser och ekonomin i landet.

– Det har spridit sig väldigt snabbt, på ett sätt som ingen hade förväntat sig, säger Ali Ansari, professor i iransk historia, till The Guardian.

I Teheran användes tårgas mot demonstranterna, rapporterar AFP.

– Hela världen förstår att det goda folket i Iran vill ha förändring, säger Donald Trump i ett uttalande.

1 av 2 | Foto: TT / NTB Scanpix

I torsdags inleddes protesterna mot stigande matpriser, den iranska regeringen och ekonomin i landet. Då i Mashhad, Irans näst största stad.

Under lördagen har folk demonstrerat mot regeringen bland annat i Teheran, rapporterar nyhetsbyrån AP – samtidigt som det hållits manifestationer till stöd för regeringen och president Hassan Rouhani, som sänts i statlig tv.

Tårgas i Teheran

Tårgas fyllde gatorna i centrala delar av Teheran under lördagen, efter att regeringen varnat för att delta i ”olagliga sammankomster”, skriver nyhetsbyrån AP.

Universitetsstudenter och andra skanderade mot regeringen vid universitetet i Teheran, och trafiken stockades.

– Alla är trötta på situationen, unga som gamla, säger demonstranten Ali till The Guardian.

Tusentals människor har även samlats till regeringsvänliga manifestationer i flera städer. Statlig iransk tv har visat stora skaror av svartklädda människor vid ett möte i huvudstaden Teheran och staden Mashhad, där 52 regeringskritiska demonstranter greps tidigare i veckan, skriver TT.

”Sprider sig snabbt”

Demonstrationerna i Iran beskrivs som de mest omfattande i landet sedan de efter presidentvalet 2009.

– Det har spridit sig väldigt snabbt, på ett sätt som ingen hade förväntat sig, säger Ali Ansari, professor i iransk historia vid University of St Andrews, till The Guardian.

År 2009 demonstrerade människor framförallt mot misstänkt valfusk. Miljontals människor deltog då.

Nu har protesterna en annan karaktär, säger statsvetaren Trita Parsi på iransk-amerikanska rådet NIA till TT.

– Då fanns tydliga ledare i alla fall till en början, nu är det mycket mer oorganiserat, vilket har både för- och nackdelar. Då var det mot valfusk, nu började det med en ekonomisk frustration som väldigt snabbt tog en mer politisk inriktning, säger Trita Parsi till TT.

Trump stöttar protesterna

Temperaturen höjdes ytterligare när USA:s president Donald Trump natten till lördagen uttryckte stöd för de regimkritiska protesterna, och skrev att ”världen tittar på!”

På lördagskvällen kom han med ytterligare ett uttalande.

– Hela världen förstår att det goda folket i Iran vill ha förändring, och – förutom USA:s oerhörda militära makt – är Irans befolkning vad deras ledare fruktar mest, säger Donald Trump, och fortsätter:

– Förtryckande regimer kan inte uthärda för evigt, och dagen kommer när det iranska folket ställs inför ett val. Världen tittar på, säger Donald Trump i uttalandet som publicerats på Twitter.

Att USA:s president uttryckt sitt stöd är inte nödvändigtvis positivt för rörelsen, enligt statsvetaren Trita Parsi.

– Trump har haft förmågan att ena befolkningen med regeringen, mot USA. Man har uppfattat Trump som farlig och smått galen. När han nu uttrycker sitt stöd för demonstrationerna blir det ännu lättare för regeringen att vifta bort dem, säger Trita Parsi till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM