Fölet tvingades avlivas – efter nyårssmällarna

Foto: Martin Meissner / TT
Fölet skrämdes så mycket av smällarna att det fick avlivas. OBS GENREBILD.
NYHETER

Ett åtta månader gammalt föl blev så skrämt av raketerna på nyårsafton att det sprang rakt ut i ett dike.
Hästen skadades så svårt av fallet att hon var tvungen att avlivas.
– Det är samma sak varje år när det börjar skjutas fyrverkerier, säger ägaren Jeanette Jussila, till Hela Gotland.

När Jeanette Jussila från Gotland gick ut för att hämta in sina hästar vid 20-tiden på nyårsafton hade nyårsfirarna redan börjat smälla av raketer.

Stressade av smällarna

Hästarna var märkbart stressade över oljuden och Jeanette hade svårt att få tag i dem. Till slut fick hon tag i det åtta månader gamla Quarterfölet Deena. Precis när hon skulle leda ut hästen genom grinden smällde det till och fölet slet sig ur hennes grepp.

– Hon reagerade direkt och kraftigt. Jag var inte riktigt beredd så jag hann inte hålla i, säger Jeanette till Hela Gotland.

Deena sprang iväg och eftersom det regnade och var mörkt ute sprang hon rakt ned i ett två meter djupt dike.

Jeanette sprang efter och letade efter hästen men kunde först inte se henne.

– Sedan tittade jag ner i diket. Hon låg på sidan och rörde sig inte, vilket är ovanligt, säger hon till tidningen.

Fölet kunde inte röra sig

Jeanette ringde till en veterinär som inte kunde komma till platsen förrän efter en timme, men hänvisade till brandkåren. Brandkåren meddelade att de inte kunde komma till platsen förrän veterinären lämnat ett utlåtande om fölet.

Till slut fick Jeanette och hennes man hjälp av en granne med traktor som kunde dra upp fölet och kunde få in henne i stallet där de la på henne täcken för att få upp värmen. Fölet kunde inte röra bakdelen och när veterinären kom gjordes bedömningen att de inte kunde göra något annat än att avliva henne.

”Samma sak varje år”

Jeanette är kritisk till hur fritt användandet av fyrverkerier är och vill uppmärksamma vilka skador de kan göra på såväl vilda som tama djur.

– Det är samma sak varje år när det börjar skjutas fyrverkerier. Hästarna blir oerhört rädda och jag kan bara tänka mig alla andra djur som finns både i naturen och hemma hos folk. Man blir ju så trött att vi ska hålla på med de där raketerna. Tyvärr måste det väl ske något så här tragiskt för att det ska kunna bli någon ändring, säger hon till Hela Gotland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar

Gotland