Gudrun Schyman

Gudrun Schyman krävs på skattetillägg

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman har åkt på en skattesmäll.

Skatteverket avslår hennes ansökan om avdrag för tjänsteresor – och kräver att hon betalar skattetillägg på över 14 000 kronor.

– Jag kommer i kläm för att olika avdelningar på Skatteverket har olika uppfattningar, säger Schyman till Aftonbladet.

Gudrun Schyman.

Saken rör utbildnings- och föreläsaruppdrag som Gudrun Schyman utfört i företaget Akrida, där hon är delägare. I samband med det har hon nyttjat en övernattningslägenhet i Malmö.

Fi-ledaren begärde först avdrag för dubbel bostad och tillfälligt arbete. Efter att Skatteverket ställt sig frågande till detta ändrade hon avdraget till att istället avse tjänsteresor. Men inte heller detta accepterar myndigheten, eftersom Schyman inte arbetat i Malmö när hon övernattat där.

– Att jag begärde avdrag för dubbla bosättningar var ett misstag. Jag kryssade i fel ruta, och rättade till det sedan, säger Gudrun Schyman till Aftonbladet.

– När det gäller tjänsteresefrågan går våra åsikter isär. Därför har jag begärt en omprövning.

Krävs på 14 000 kronor

I ett beslut, som nyhetsbyrån Sirén tagit del av, krävs Schyman på 14 083 i skattetillägg.

Den förra vänsterledaren ställer sig frågande till hur myndigheten resonerat.

– Jag har agerat helt i enlighet med deras tidigare bedömning. Jag har uppdrag som föreläsare och utbildare runtom i landet, och då kan jag inte utgå från mitt hem i Simrishamn. Jag måste övernatta i Malmö för att hinna, säger hon.

– Skatteverket har tidigare bedömt det som helt rimligt att lägenheten i Malmö ska ses som en tjänstebostad.

”Hamnar i kläm”

Gudrun Schyman har haft skatteproblem tidigare. 2003 lämnade hon partiledarposten i Vänsterpartiet efter en mycket uppmärksammad skattehärva.

Sedan dess har Schyman haft nära kontakt med myndighetens kontor i Simrishamn. Deklarationen som fått mothugg har dock hanterats av en annan enhet.

– Jag hamnar i kläm för att myndighetens olika avdelningar har olika uppfattningar. Om den här bedömningen står sig så kommer det drabba väldigt många människor, säger Fi-ledaren till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Jag kommer naturligtvis att rätta mig efter vad beslutet blir. Jag hoppas att frågan blir avgjord snabbt eftersom det har bäring på den kommande deklarationen.

Sverige år 2028 – om Feministiskt Initiativ tar makten

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gudrun Schyman

Feministiskt initiativ

Skatteverket

Malmö