SCB: Arbetarväljare överger S

TT TT

Publicerad 2018-06-11

SCB:s andra del i partisympatiundersökningen visar bland annat om Åkesson lockat fler LO-väljare. Arkivbild.

Stödet för Socialdemokraterna bland arbetare är nu nere under 30 procent. Bland LO-väljare är det under 40 procent. Samtidigt ökar stödet för SD.

– Det är ett epokskifte på väg, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Det är ett dramatiskt tapp i stödet för Socialdemokraterna såväl i gruppen arbetare som i gruppen organiserade arbetare. I november noterade SCB ett stöd på 38,5 procent i gruppen arbetare för S. I majmätningen är siffran nere på 29,0 procent.

Tappet är procentuellt nästa lika stort bland LO-anslutna, från 46,4 procent i november till 38,5 i maj.

– Ända sedan 1960-talet har Socialdemokraterna successivt tappat inom arbetarklassen - den traditionella kärnväljargruppen. Sedan maj 2014 är tappet dock nära kollaps - från 46 procent till 29 procents sympati för Socialdemokraterna. Situationen måste beskrivas som akut för partiet. Snabbt eroderas bilden av att Socialdemokraterna är arbetarklassens naturliga val, säger Hinnfors till TT.

Tuff läge

Samtidigt ökar stödet, om än inte lika mycket, för Sverigedemokraterna. Bland gruppen arbetare från 13,6 till 18,5 procent och bland LO-anslutna från 20,0 till 24,9 procent. Sedan länge är SD näst största parti bland LO-anslutna.

– Vi har sett den här nedgången under en tid, där vi tappar i flera grupper, bland annat LO-väljare, så det är klart att det är ett tufft läge. Samtidigt kan vi konstatera att det finns en ganska stor grupp som inte har bestämt sig och som bestämmer sig senare i valet. Det ser vi som en stor möjlighet för oss, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) till TT.

LO bekymrade

– Det är bekymmersamt, men samtidigt kan vi se att Socialdemokraterna har klart starkast stöd bland våra medlemmar, säger LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin.

SD har nu stöd av 28,8 procent bland manliga LO-medlemmar. Det är bara 9,9 procentenheter lägre än för S, som har stöd bland 39,7 procent av de manliga LO-medlemmarna.

SD ökar även bland kvinnliga LO-medlemmar, från 14,9 procent i novembermätningen till 19,6 procent i maj. Skillnaden i stödet för S respektive SD är här dock betydligt större. 36,7 procent av kvinnliga LO-medlemmar sympatiserar med S.

Bland privat anställda arbetare är skillnaden i stödet för S respektive SD obefintlig. 26,4 procent av privat anställda arbetare sympatiserar med S, medan siffran för SD är 25,5 procent. I novembermätningen var skillnaden nästan 12 procentenheter till fördel för S.

Följ ämnen i artikeln