Här går männen till attack mot synagogan i Göteborg

avJohanna Rapp

Övervakningskameran fångar männen när de går till attack mot synagogan i Göteborg med molotovcocktails.

Nu åtalas tre män för grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand.

– Det är en vedergällning för det som Trump har uttalat, så bedömer vi det och när vi tittar i deras telefoner och sociala medier så är det mycket antisemitisk propaganda, säger åklagare Stina Lundqvist.

Under fredagen åtalades tre unga män för grov mordbrand, alternativt försök till grov mordbrand.

Kvällen den 9 december förra året misstänks de för att – tillsammans med för polisen okända män – ha gått till attack mot synagogan i Göteborg.

De åtalas för att ha kastat flaskor med brinnande bensin mot synagogan och bilar som stått parkerade utanför, som tillhört medlemmar i den judiska församlingen. Enligt åklagaren Stina Lundqvist har männen planerat attacken, som hon menar har ett hatbrottsmotiv.

– Vi utgår från att den är planerad och allting startar kvällen när Trump uttalar att USA ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och att man ska flytta sin ambassad dit. Då ser vi i de misstänktas telefoner att de börjar uppdatera sina profiler på Facebook med att Jerusalem är Palestinas huvudstad och man börjar agera, säger Stina Lundqvist och tillägger:

– Sju-åtta timmar innan händelsen googlar en av de misstänkta på israeliska församlingen och då menar jag att det är för att veta var den ligger. Så det är en planering, även om den inte pågått i flera veckor. Det är en vedergällning för det som Trump har uttalat, så bedömer vi det och när vi tittar i deras telefoner och sociala medier så är det mycket antisemitisk propaganda och fientliga bilder mot judar och propalestinska bilder.

”Motiv att kränka en folkgrupp”

Attacken har även fångats på övervakningskameror, som nu ingår i polisens bevisning emot männen.

Att händelsen misstänks ha ett hatbrottsmotiv ses som en försvårande omständighet och kommer att bli en viktig fråga under rättegången, som planeras att inledas den 12 juni.

– Det är en av fokusfrågorna för det är en straffskärpningsregel att motivet för ett brott, som jag påstår, varit att kränka en folkgrupp, den judiska befolkningen och deras relation så det kommer vara mycket fokus på den frågan, säger Lundqvist.

Attacken misstänks ha hatbrottsmotiv:

”Som försvårande omständighet ska det särskilt beaktas att ett motiv för brottet varit att kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av etnisk ursprung och/eller trosbekännelse”, enligt åtalet.

De tre män som nu åtalas för grov mordbrand eller försök till grov mordbrand är medborgare i Palestina, Syrien och den tredje klassas som statslös. De åtalade männen, 24, 18 och 22 år gamla, förnekar brott.