Klass 3-varning för kraftig vårflod i norr

avTT

Foto: Pontus Lundahl/TT
Vårfloden orsakar översvämningar på flera håll i landet. Arkivbild.

Snösmältningen i landets nordligaste delar har tagit sådan fart att SMHI går ut med klass 3-varningar för höga flöden i Norr- och Västerbotten.

En klass 3-varning innebär vattenflöden som kan medföra risk för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner, översvämmade hus och vägar. En sådan varning är nu utfärdad för Norrbottens inland samt kusterna i Norr- och Västerbotten. Närmare bestämt handlar det om kustlandskapen mellan Råneälven och Byskeälven.

– Vi har höga flöden kring Boden, upp till norr om Luleå och söder om Piteå i små och medelstora vattendrag, säger Gustav Carlsson, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Det är alltså inte de stora älvarna som har kommit upp i klass 3, utan de flödar fortfarande på en klass 1-nivå, fortsätter han.

Men flödena har inte nått sin kulmen ännu.

– Det kommer att bli värre i morgon (lördag) och ännu värre på söndag–måndag. Flödena kommer då att uppstå i ett större område och bli kraftigare. Men i början av nästa vecka lugnar det sig allt eftersom, säger Gustav Carlsson.

Så höga flöden så att klass 3-varning utfärdas brukar inträffa vart 50:e år. En sådan utfärdades för Dalarnas och Jämtlands län på torsdagen, men varningen har tonats ned till klass 2. Det innebär att större delen av landet – från Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län och norrut – varnas för höga flöden i någon grad.