Våldsam brand på sjukhus i Danmark

avJosefine Holmqvist

NYHETER

80 brandmän kämpar just nu med en våldsam brand på Holbæk sjukhus.

– Branden startade i tvätteriet, och har sedan spridit sig till ett lag och och en annan byggnad. Skadorna på byggnaden är omfattande, säger beredskapschefen, Lasse E. Hansen, till BT.

Det finns inte några uppgifter om personskador.

Omkring 80 brandmän och 20 brandbilar skickades under natten till onsdagen till Holbæk sjukhus på Sjælland, i Danmark, där en kraftig brand brutit ut. Larmet inkom strax före midnatt.

– Branden startade i tvätteriet, och har sedan spridit sig till förrådslokaler och en administrationsbyggnad. Skadorna på byggnaden är omfattande, säger beredskapschefen, Lasse E. Hansen, till BT.

Foto: Mathias Øgendal
Storbrand på sjukhus i Köpenhamn.

Det finns inga uppgifter om några personskador, men branden har spridit sig och omfattar just nu 4 000 till 5 000 kvadratmeter. Totalt har fyra byggnader brunnit ner och kollapsat.

– Vid klockan tre på natten var branden under kontroll, men vi förväntar oss att släckningsarbetet fortsätter under onsdagen, säger Lasse E. Hansen till BT.

Eftersläckningsarbetet väntas pågå till torsdag, enligt de senaste uppgifterna.

”Besked man fruktar”

Sjukhuset ska fungera som vanligt, trots branden. Detta då det inte var några byggnader med patientavdelningar som började brinna.

Knut Borch-Johnsen, biträdande direktör och chefläkare på Holbæk sjukhus, blev uppringd 23.39 under natten, och informerades om situationen.

– Det är det besked man fruktar mest att behöva motta, säger han till Danmarks Radio.

Han försäkrar att branden inte får några konsekvenser för de intagna, då byggnaderna där det brunnit ligger långt bort från avdelningarna och samtliga patienter har hela tiden varit utom fara.

Sjukhuset i full drift

Sjukhuset är i full drift, trots den kraftiga branden.

Personalen saknar emellertid en fullständig översikt över hur det blir med leveranser till sjukhuset under de närmaste dagarna.

– I nuläget handlar det om några leveranser som inte kommer gå att genomföra. Om det kommer att få konsekvenser för patienterna vågar jag inte uttala mig om just nu, säger Knut Borch-Johnsen.

Dagens tre rubriker 6 juni 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark

Bränder