Politiker stödåt pizza i Ludvika efter attacken

avBabs Drougge

NYHETER

Trakasserierna mot pizzerian som portade nazister nådde sin kulmen under måndagen, då en anställd hittades blodig på golvet.

På onsdagen samlades politiker från Falun och Ludvika för att visa stöd – och äta pizza.

– All heder till personalen, säger Catharina Enhörning, (M).

Pizzeria Titanic i Ludvika fattade tidigare i vår ett beslut. Inga nazister var längre välkomna till restaurangen.

Beslutet hyllades i sociala medier, där personer runtom i landet skrev att de planerade avstickare till Ludvika endast för att äta pizza. Riktigt så blev det dock inte.

Efter en tid av hot, trakasserier och pizzabeställningar som aldrig hämtades upp, hittades en av medarbetarna blodig på restauranggolvet på måndagskvällen.

Pizzamanifestation

Den dramatiska händelsen fick både vanligt folk och politiker att reagera, och sluta upp. Under onsdagen kom till slut gäster som åkt från annan ort, enkom för att sätta i sig varsin ångande pizza.

– Vi ville stötta personalen som har trakasserats av en högerextrem organisation. NMR rekryterar elever på skolgårdar i Ludvika och då tycker vi att man har passerat en gräns för länge, länge sen, så i anständighetens namn måste vi markera, och det gjorde vi genom att åka ner till Ludvika, säger Catharina Enhörning (M), som tagit sig från Falun för att avnjuta en vegetarisk pizza.

Foto: Privat
Politiker från Ludvika samlades utanför pizzerian.

Tanken om att åka dit väcktes under helgen, och på måndagen hörde Catharina Enhörning av sig till politikerkollegor som nappade på idén. Från Falun var Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet representerade.

Även Socialdemokraterna i Falun stöttade initiativet, men hade enligt Enhörning inte möjlighet att delta. Ludvikas lokala politiker samt den antirasistiska organisationen We Are Dalarna slöt också upp och deltog i den smaskiga manifestationen.

1 av 2 | Foto: Pressbild
Catharina Enhörning, (M).

Catharina Enhörning är glad att många valde att sluta upp, och säger att de förde bra samtal om hur de ska gå vidare i kampen mot högerextrema krafter, som tar allt större plats i Ludvika.

Hon tycker att även rikspolitiker borde unna sig en pizza i Ludvika.

– Det som är otäckt är att de högerextrema krafterna i Ludvika börjar normaliseras. De syns och tar plats och de skrämmer människor. Här behöver vi hjälp av politiker på riksnivå och vi hoppas att de tar de här signalerna på allvar. De måste se med egna ögon hur stor plats de har tagit, säger Catharina Enhörning, (M).

Hon stöttar även restaurangens beslut att porta alla nazister.

– Jag tycker det var ett rakryggat och modigt beslut. All heder till personalen där. Om vi är många som står upp mot högerextrema krafter, då kommer fler att våga göra det, säger Catharina Enhörning (M), politiker i Falun.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ludvika

Pizza

Falun

Politik