Här försöker orangutangen stoppa grävmaskinen

avMalin Wigen

NYHETER

I ett hjärtskärande videoklipp ser man hur en orangutang tar upp kampen mot grävmaskinerna som förstör hans hem.

I ett nyligen publicerat videoklipp från djurskyddsorganisationen International Animal Rescue, IAR, ser man hur en orangutang i desperation försöker att stoppa en grävmaskins framfart. Grävmaskinen är i fullfart att riva ned träd i regnskogen där orangutangen har sitt hem i provinsen West Kalimantan i Indonesien.

Trädet som fälldes var det sista i orangutangens hem, skriver AP.

Enligt IAR sökte orangutangen skydd när flera maskiner ödelade en stor del av hemmet. Orangutangen räddades dock av gruppen som förde denne till säkerhet, skriver AP.

IAR säger att han frenetiskt sökte efter skydd när flera maskiner ödelade en stor del av skogen runt honom.

Gruppen lyckades rädda orangutangen och föra honom till säkerhet, skriver AP.

”Situationen har gått från dålig till skrämmande”

Videoklippet som visar hur grävmaskinen stöter på oväntat motstånd är från 2013 och släpptes nu i samband med World Environment Day. Syftet med detta är att visa  vilken omfattande påverkan avskogningen har i orangutangers miljö.

Denna typ av scenario som klippet visar blir alltmer vanliga, enligt IAR och framtiden ser allt annat än ljus ut för djurarten. Avskogningen har orsakat en minskning av orangutangen när deras hem förstörs och de lämnas för att svälta och dö.

– Sedan materialet filmades har Borneoorangutangen listats som akut hotad, så situationen har gått från dålig till värre till skrämmande, säger Lis Key, talesperson för IAR, till The Telegraph.

ARTIKELN HANDLAR OM

Indonesien