Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

June, 30, ger sina barn begagnade julklappar

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2018-12-05

Att ge bort och få begagnade saker blir allt mer accepterat bland folk. En som försökt att köpa saker begagnat sedan länge är norska June Steinnes som i princip bara gav begagnade julklappar ifjol, skriver norska TV2.

– Allt har tagits emot med ett stort tack, barnen är positiva och det gör det lättare för mig som mamma att köpa använda saker, säger hon till Aftonbladet.

I november meddelades det att årets julklapp är det återvunna plagget och det är inte bara i Sverige som hållbar konsumtion är på tapeten. Att ge begagnade saker i julklapp blir allt mer accepterat bland norrmän visar en ny undersökning från norska köp- och säljsajten Finn. Åtta av tio norskar är positivt inställda till att få en begagnad julklapp, skriver TV2.

En som redan anammat detta är norska trebarnsmamman June Steinnes, 30, från norska Finnöy. Förra året gav hon bort nästan bara begagnade julklappar till sina barn och andra i omgivningen. Av barnen fick hon bara positiva reaktioner.

– De fick många fina leksaker, de tyckte det var jättebra.

Hon har köpt en del begagnade saker till sina barn genom åren och de har aldrig klagat.

– Allt har tagits emot med ett stort tack, de är positiva och det gör det lättare för mig som mamma att köpa använda saker.

Nyligen gav hon sin son, som snart är sju år, ett gäng begagnade kläder som mottogs med glädje.

– När han fick kläderna så tog han plagg efter plagg och sa ”åh vad fin”, han sken upp. Han ville helst ha på sig allt på en gång.

Hon har själv växt upp i en familj där man inte köpte nytt i första taget.

– Jag är uppväxt med att laga och fixa till det man har istället för att kasta och köpa nytt.

Och den premissen har hon levt efter sedan dess – att om det går att köpa begagnat så gör hon det.

– Jag har insett att om jag försöker att göra min del, att försöka köpa begagnat och att försöka tänka på det hela vägen, så gör det skillnad. Om andra också hakar på så gör det skillnad.

Hade köpfritt år: ”Gick väldigt bra”

Även andra i hennes omgivning har inspirerats och tycker att det är ett bra initiativ av June. Hon menar att de flesta nog redan har allt. 

– Förra året fick mina föräldrar upplevelser med mina barn istället för att få saker.

Nyligen hade hon även ett köpfritt år tillsammans med en kompis, vilket inte var några problem alls.

– Det gick väldigt bra, jag hittade en massa plagg i garderoben jag glömde att jag hade. Man kom på en massa nya klädkombinationer som man inte tänkt på innan.

Hon uppmanar även andra att prova på att ha ett köpstopp – det sparar både tid, pengar och så är det bra för miljön.

– Det kan vara en månad, eller två månader – det är bara du som bestämmer, du är din egen chef, säger hon och fortsätter:

– Folk lägger tusentals kronor på saker vi redan har hemma, man måste börja tänka lite på sin konsumtion och hitta nya vägar.

Även i år har hon köpt använda saker till barnen och uppmuntrar andra att göra detsamma.

– Man kan inte köpa allt använt, det förstår jag. Men det mesta kan man köpa begagnat.