Ukraina

Ukrainska separatister gick till valurnorna

Av: 

TT

Denis Pusjilin förväntas bli ny ledare i Donetsk. Arkivbild.
Denis Pusjilin förväntas bli ny ledare i Donetsk. Arkivbild.

NYHETER

Val har hållits i de rebellhållna delarna av östra Ukraina där separatister med stöd från Kreml har lagt sin röst på nya ledare. Washington och Bryssel anser att valen i utbrytarrepublikerna Donetsk och Lugansk bara spär på konflikten som krävt mer än 10 000 liv sedan 2014.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini har sagt att valen är "olagliga och ogiltiga" medan Kurt Volker, USA:s speciella sändebud till Ukraina, kallat dem "ett hån".

– Det är något vi uppmanar Ryssland att sätta stopp för och inte gå vidare med.

Även Ukraina fördömer tilltaget.

– Ryssland genomför fingerade val i Donbas, sade president Petro Porosjenko i samband ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris.

Ryssland å sin sida säger att valen är nödvändiga för att fylla tomrummet efter den proryske Aleksandr Zachartjenko som dödades i en explosion i augusti.

Bedömare säger att valen är ett sätt för Ryssland att stärka greppet om runt tre procent av ukrainskt territorium. Båda de förväntade vinnarna i Dontesk och Lugansk, som ligger i regionen Donbas, har lovat att stärka banden till Moskva.

Kamouflageklädda beväpnade vakter bevakade valet för att undvika oroligheter.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Macron och Merkel: Valen är ogiltiga

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukraina

Petro Porosjenko

Ryssland