Trump om migranterna: ”Alla kommer stanna i Mexiko”

Av: Jenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

De som söker asyl vid USA:s södra gräns kan behöva vänta på sitt besked i Mexiko. Det har de mexikanska myndigheterna och Trump-regeringen kommit överens om, rapporterar Washington Post.

Donald Trump ser ut att bekräfta uppgifterna på Twitter, men Mexikos tillträdande president Andrés Manuel López Obrador dementerar.

– Alla kommer stanna i Mexiko, twittrar Donald Trump.

Enligt källor till Washington Post har den tillträdande regeringen i Mexiko gjort en överenskommelse med Donald Trumps regering, som innebär att de migranter som söker asyl vid USA:s södra gräns kan komma att behöva vänta i Mexiko på sitt asylbesked.

Källuppgifterna går emot de asylregler som tidigare gällt.

1 av 2 | Foto: MANDEL NGAN / AFP
Donald Trump.

”Fånga och frihetsberöva”

Efter att Washington Post publicerat sin artikel har Donald Trump tagit till Twitter, i vad som verkar vara en bekräftelse av Washington Posts uppgifter:

– Migranter vid den södra gränsen kommer inte tillåtas att komma in i USA förrän vart och ett av deras påståenden godkänns i domstolen. Vi kommer bara släppa in de som kommit in till vårt land på ett legalt sätt. Utöver det är vår policy att fånga och frihetsberöva, skriver presidenten och fortsätter i ytterligare en tweet:

– Alla kommer att stanna i Mexiko. Om det av någon anledning blir nödvändigt kommer vi att stänga vår södra gräns. Det finns inte en chans att USA, efter att ha missbrukats i årtionden, kommer att stå ut längre med den här dyra och farliga situationen.

Samtidigt nekar Mexikos tillträdande president Andrés Manuel López Obrador att en sådan överenskommelse mellan Mexiko och Trump-regeringen gjorts, rapporterar CNN.

”Humanitär kris”

Runt 5000 migranter befinner sig just nu nära gränsen mellan Mexiko och USA, efter att ha vandrat söderifrån under ungefär en månads tid. Donald Trump har å sin sida satt in tusentals soldater längs gränsen.

Situationen vid gränsen har varit orolig under de senaste dagarna och tusentals migranter har slagit läger i den mexikanska gränsstaden Tijuana. I fredags kallade borgmästaren i Tijuana läget för ”en humanitär kris”, rapporterar AP.

Publicerad:

LÄS VIDARE