Jakthunden Urak blev skjuten – hade änglavakt: ”Tänkte att det var kört”

avNicole Gustafsson

Foto: Privat
Jaktkompisar Mathias Dahl och hunden Urak.

Mathias Dahl älskar att jaga. Och med sig ut i skogen har han alltid sin bästa vän, hunden Urak.

Men under älgjakten hände det som inte fick hända – Urak blev skjuten.

– När jag kom fram då la han sig ner och flämtade. Jag tänkte att det aldrig kommer gå, säger Mathias Dahl.

Att gå på jakt i skogen är något som både Mathias Dahl och hans 4,5 åriga hund Urak älskar. I oktober blev de bjudna till en älgjakt i Mullsjö, något de med glädje tackade ja till.

Förutom älg så jagade gänget även vildsvin. Urak, som är duktig på att spåra, släpptes fri i skogen, något Jaktjournalen rapporterat om.. Efter en stund skymtades en grupp vildsvin och Mathias jaktkompis drog iväg två skott.

– Jag hörde att något var fel, hunden skrek väldigt mycket. Och jag fick panik, säger Mathias.

”Då såg jag hålet – tänkte att det här är kört”

Mathias befann sig 200–300 meter från där skotten avlossades men skyndade snabbt fram till platsen. Urak försökte frösvinna bort, men Mathias gensköt honom.

– Då såg jag hålet. Jag tänkte att det här är kört, säger Mathias.

Träffen på Urak linkade den som jaktgänget brukar göra på djuren de jagar. Mathias förstod snabbt att det var illa.

– När jag kom fram då la han sig ner och flämtade. Jag tänkte att det aldrig kommer gå, säger Mathias som satte sig bredvid sin skadade vän.

1 av 3 | Foto: Privat
Urak blev skjuten av misstag när han och husse Mathias jagade i Mullsjö.

Tankarna snurrade hos Mathias och flämtandet från Urak fick honom att fundera på att avliva honom – han ville inte se honom ligga på marken och kvida till döds. Men när Mathias började undersöka Urak närmre fick han en smula hopp.

– Han hade inget blod i munnen och kulan hade inte gått igenom. Jag tänkte att det här kanske kan gå ändå, så jag bad min kompis att hämta bilen.

Urak hade änglavakt i skogen

Mathias och kompisen tog av sig några av sina kläder som de band runt Urak – allt för att stoppa blödningen. Sedan åkte de till djursjukhuset i Jönköping. Där togs Urak om hand av personalen som röntgade honom.

– De sa att han inte hade några större skador och att han fick stanna kvar över natten, berättar Mathias och fortsätter:

– Jag och min kompis bara tittade på varandra och skrattade av glädje och chock – vi trodde aldrig att det skulle gå så här bra.

På natten opererades Urak – en operation som gick bra. Dagen därpå fick Urak åka hem, och nu har han haft några veckor att återhämta sig.

– Urak mår jättebra. Men vi kan inte jaga lika mycket som förr för han blir stel då. Men det känns bra att han är hemma och mår bra igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jakt

Mullsjö

Hundar

Olyckor

Vildsvin

Älgar