Nyheter

Nytt bolånetak på 85 procent

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Nu krävs mer kontanter vid bostadsköp

Ett bolånetak på 85 procent.

Det var Finansinspektionens (FI) väntade beslut som meddelades i dag.

Och nu krävs det mer kontanter för att köpa bostad.

Ett bolån – lån med bostaden som säkerhet – har tidigare haft ett tak på 90 procent, och syftet med förändringen är att hushållen inte ska låna för mycket pengar till sina bostadsköp.

Det kommer nu att krävas mer kontanter för att få köpa en bostad. Bolånetaket sätts till 85 procent – det kommer att krävas en 15-procentig kontantinsats vid köp av bostad. Något som slår hårt mot unga personer utan förmögenhet.

De nya allmänna råden gäller bankaktiebolag, sparbanker, medlemsbanker, kreditmarknadsbolag och kreditmarknadsföreningar som efter 1 oktober inte längre kan ha ett tak över 85 procent.

Fler topplån

För de som inte har råd att betala en kontantinsats är alternativet blancolån, ett lån utan säkerhet ofta hög ränta. Resultatet blir högre månadskostander.

– Om man väljer att ta stora blancolån, så visst. Alternativet är ju att ta en billigare lägenhet än man tänkt sig, säger Martin Andersson.

Och ökningen av blancolån och topplån väntas framför allt drabba unga hushåll tror FI.

– Det blir en viss ökning säkerligen. Men vi kommer få se en lägre skuldsättning, säger Martin Andersson, generaldirektör på FI.

Hjälp för yngre

På FI tror man att de nya reglerna kommer att hjälpa unga bolånetagare.

– Vi räknar med att bankerna ställer strikta amorteringskrav och vill ge signaler till hushållen att det är en riskfylld belåning.Vi har svårt att se att bostadsbristen kan avhjälpas genom att vi tillåter belåningsgraderna stiger, säger Lars Frisell, chefsekonom på FI.

Tidigar har röster höjts för att istället införa amorteringskrav, men det har FI tänkt över och ratat.

– Det har diskuterats i flera omgånger hur ett reglerat krav skulle se ut. Men det är svårt att ha tillsyn över det, säger Lars Frisell.

De nya reglerna gäller endast nya lån, ny kredit eller utökning av befintlig kredit och börjar gälla 1 oktober i år.

– Lånelöften som lämnats före den 9 juli bör undantas, men när det gäller lånelöften som de ger nu förväntar vi oss att de tar detta i bektande, säger Lars Frisell.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Hur drabbar beslutet dig?
Publisert: