Risk för halka när temperaturen faller

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Temperaturen ner under minus i kväll och i natt

Räkna med risk för halka i kväll och i natt.

För i kväll fryser blötsnön som vräkt ner över södra Sverige.

– I natt kommer i stort sett hela landet ha minusgrader, säger meteorologen Daniel Fredriksson på Storm Geo.

Snöovädret täcker just nu stora delar av Götalands inland och Svealand. Längs Götalands kuster och i Skåne och Blekinge regnar det.

Nu drar sig snön långsamt norrut.

Fallande temperaturer

För Götalands del innebär det att det slutar snöa under kvällen, men i de nordligaste delarna av Götaland kan snön hänga kvar över natten.

I Svealand kommer det troligen att snöa under hela morgondagen, med undantag för östra Svealand.

– Där släpper snöandet troligen under onsdagsmorgonen. Snöandet kommer då att ligga i band från Norrlandskusten, snett ner över västra Svealand och Vänerlandskapen, säger Daniel Fredriksson.

Under dagen har temperaturerna legat kring nollan där snöovädret dragit fram, men under kvällen faller temperaturerna.

Ovädret drar norrut

– I Svealand och Götalands inland börjar det krypa ner under nollan redan sent i eftermiddag. I kväll och i natt kommer nästan hela landet att ha minusgrader. Det är bara i de yttersta kustområdena i Götaland där det kan bli plusgrader, säger Daniel Fredriksson.

Till norrlandskusten kommer snövädret att komma nu under eftermiddag/kväll. Här blir snöandet som intensivast under natten och stora delar av onsdagen. Sen drar snövädret vidare norrut, samtidigt som det minskar i intensivitet.

10 till 15 centimeter nysnö

SMHI utökade på tisdagsförmiddagen sin klass 2-varning. Delar av Sverige där snöovädret kan orsaka fara för allmänheten är nu Västernorrlands län, Gävleborgs läns kustland, Uppsala län, Stockholms län, Södermanlands län och Östergötlands län. Det är hård vind i kombination med 10-20 cm snö som orsakat varningen. Dessutom har SMHI utfärdat klass 1-varningar för snöfall i inlandet, från Dalarna upp till Västerbotten. Här väntas 10-15 cm snö komma.

Publicerad: