SMHI larmar för snökaos

Av: Eric Thorsson, Josefine Hökerberg, William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Klass två-varning i Norrland och Svealands kustland

Snöovädret fortsätter att dra norrut utan att tappa kraft.

Nu utökar SMHI klass 2-varningen ända upp till Västernorrland.

Och Trafikverket varnar för stora problem på vägarna i stora delar av landet.

VOLTADE I HALKAN Tre personer skadades i går kväll sedan en bil voltat i Oxbro utanför Nyköping. Det var mycket halt på olyckplatsen.
Foto: Foto: PONTUS STENBERG
VOLTADE I HALKAN Tre personer skadades i går kväll sedan en bil voltat i Oxbro utanför Nyköping. Det var mycket halt på olyckplatsen.

SMHI utökade på tisdagsförmiddagen sin klass 2 varning. Delar av Sverige där snöovädret kan orsaka fara för allmänheten är nu Västernorrlands län, Gävleborgs läns kustland, Uppsala län, Stockholms län, Södermanlands län och Östergötlands län.

Snövädret har sällskap med en hård nordostanvind som skapar stora problem för trafiken och samhället.

– Det är kulingvarning längs Östersjökusten och det kan bli kraftiga vindbyar på omkring 15 meter i sekunden i Stockholm, säger meteorolog Chrysanthi Grammatopoulou vid SMHI.

Ovädret på väg norrut

På sin hemsida varnar myndigheten för kraftiga snöfall och drivbildning på vägarna.

Skåne och Blekinge var först att drabbas av snön. Under natten drog snöovädret vidare upp över landet och nu rör det sig sakta norrut.

– Ovädret kom fortare än vi hade väntat, , säger Chrysanthi Grammatopoulou vid SMHI.

I Östergötland dras kollektivtrafiken med förseningar på landsbygden, enligt Norrköpings Tidningar.

Spårtrafiken bättre rustade

Även spårtrafiken brukar drabbas hårt när snön faller. Förra året fick SJ utstå svidande kritik efter att hundratals avgångar ställts in eller försenats i kylan.

Det kommer inte att upprepas i år, lovar SJ.

– Vi tror inte att det blir några indragningar den här gången. Men vi följer ovädret noga och har bemannat med extrapersonal, säger Dag Rosander vid SJ:s presstjänst.

Men i Stockholm där snön vräker ner är tonläget mer osäkert.

– Jag kan bara säga att vi har mycket bättre möjligheter den här vintern att klara det här på ett bra sätt. Men får vi riktigt mycket snö i kombination med snö och sträng kyla under lång tid kommer vi att få störningar i trafiken, både på väg och järnväg, säger Lars Schyllander, driftområdeschef på järnvägssidan i östra Sverige till TT.

Folk inte förberedda

Den klass 2-varning somSMHI har utfärdat innebär ”fara för allmänheten” och ”stora störningar i viktiga samhällsfunktioner”.

I stort sett varje år  – när säsongens första rejäla snöfallet kommer – uppstår kaos med bilar som krockar, kör i diket och inte kommer upp för backar.

– Av någon anledning är inte alla beredda på att det blir vinter, säger David Kernell vid Vägverkets trafikledningscentral i Stockholm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN