Mördades – på smekmånaden

Av: Susanna Vidlund, Erik Nises

Publicerad:
Uppdaterad:

28-årig svenska kidnappad i Sydafrika – hittades ihjälskjuten

Den 28-åriga svenskan var i Sydafrika på smekmånad.

Natten till i går kidnappades hon i Kapstaden och hittades senare mördad i en bil.

I går fick familjen i Sverige dödsbudet.

kapade taxin Den 28-åriga svenskan hittades ihjälskjuten i den här minibussen. Hon var på smekmånad i Sydafrika med sin 31-årige make. Vid 23-tiden på kvällen stoppades taxin och paret rövades bort.
Foto: REX FEATURES
kapade taxin Den 28-åriga svenskan hittades ihjälskjuten i den här minibussen. Hon var på smekmånad i Sydafrika med sin 31-årige make. Vid 23-tiden på kvällen stoppades taxin och paret rövades bort.

Det brutala överfallet och mordet på den svenska kvinnan var i går huvudnyheter i Kapprovinsen i Sydafrika.

Enligt nyhetsbyrån Sapa attackerades taxin som den svenska kvinnan och hennes nyblivne make färdades i vid 23-tiden i förrgår. Två beväpnade män spärrade vägen för minibussen och kastade ut föraren.

Runt midnatt kastades den oskadde mannen ur bussen på en motorväg intill kåkstaden Khayelitsha. Där lyckades han stoppa en bilist och fick hjälp att ta sig till en närbelägen polisstation.

Hittades i baksätet

Polisen inledde jakten på kaparna i minibussen. Men när de hittade det övergivna fordonet var det för sent. Svenskans kropp låg i baksätet på bilen – flera källor uppger att hon skjutits till döds.

– De uppgifter vi har är att en svensk medborgare har hittats död i Sydafrika och att polisen är inkopplad, säger Camilla Åkesson Lind på UD:s presstjänst.

Svenska ambassaden i Pretoria bekräftar också att de under gårdagen fick kännedom om fallet.

– Det är alltid obehagligt när något sådant här inträffar, men vi vet ännu inte mycket mer än det vi har hört på nyheterna, säger Johanna Lind, andresekreterare på ambassaden.

Hade släktingar i landet

Myndigheterna i Kapprovinsen uppger att paret gifte sig för två veckor sedan och kom till Sydafrika i torsdags för att fira sin smekmånad.

Den 31-årige mannen har släktingar i Sydafrika och i samband med att paret besökte dem, tog de en tur genom vindistrikten, skriver nyhetssajten news24.com.

På väg därifrån bestämde de sig för att åka genom området Guguletu, för att ta en titt på nattlivet.

Vägkorsningen där de överfölls ligger nära Kapstadens internationella flygplats och flera populära restauranger. Det är det första mordet på en turist sedan fotbolls-VM i somras.

Fortfarande på fri fot

– Vi är förkrossade av denna tragedi, säger Tammy Evans talesperson för turistmyndigheten i Kapstaden, till nyhetsbyrån Sapa.

Kvinnans kropp kommer obduceras, rapporterar Sky News.

Jakten på gärningsmännen pågår fortfarande på måndagen, rapporterar sydafrikanska medier.

Publicerad: