Bevisat: Lådvin blir dåligt snabbare

NYHETER

LONDON. Lita inte på lådvinets bäst före-datum.

Ny forskning visar att det blir dåligt redan efter sex månader.

Foto: Lådvinet är inte så smart som man kan tro. En ny undersökning visar att förpackningen förstör vinets karaktär med tiden.

Lådvinstillverkarna brukar hävda att förpackningen inte påverkar smaken. Nu visar ny forskning att de har fel.

Under ett år har viner som buteljerats i olika typer av plast- och glasförpackningar jämförts av institutet för vinforskning vid Bordeaux universitet i Frankrike.

Undersökningen visar att viner i glasflaskor höll sig oförändrade. Däremot drabbades framför allt vita viner som förvarades i lådor. Redan ett halvår efter att de förpackats var smaken betydligt sämre och halterna av syre, koldioxid och svaveloxid hade ökat markant.

Institutet för vinforskning planerar att fortsätta testa viner under ytterligare ett år, uppger Daily Mail.