”Vi skulle aldrig hört ett barn”

NYHETER

Åklagaren gick hårt åt försvarets huvudvittne – 23-åringen fortsatt häktad i väntan på dom

HELSINGBORG. 78-åriga Ingers död kan omöjligt ha varit en olycka enligt åklagaren.

Och rätten valde när dagen var slut att hålla 23-åringen fortsatt häktad.

– I min värld ska min klient frikännas. Inte för att han är oskyldig, utan för att han kan vara det, säger advokat Leif Silbersky.

Ett sus av besvikelse gick genom den främre åhörarläktaren där 23-åringens familj suttit bänkad under de tre rättegångsdagarna när rätten meddelade sitt beslut: 23-åringen ska sitta fortsatt häktad i avvaktan på dom som meddelas på fredag.

23-åringen själv vecklade samman ansiktet i en grimasch och tittade rakt mot sin hustru och lilla dotter innan han leddes iväg av häktesvakterna.

Släpper restriktioner

Rätten släppte dock på de restriktioner som han haft sedan i mitten av april men det var tydligt att både 23-åringen och hans familj hoppats på mer.

Dagen i Helsingborgs tingsrätt ägnades åt slutpläderingar. Åklagare Göran Olsson gick hårt åt försvarets huvudvittne, 23-åringens 9 år gamla brorsdotter som bevittnade tumultet genom bilrutan till den röda Mazdan.

– Vi skulle aldrig hört ett barn. Bevisvärdet blir väldigt lågt. Det framgår tydligt och klart, jag insinuerar inte, jag säger att det är så, säger Olsson.

”Bevisvärdet pinsamt lågt”

Åklagaren räknade upp ett antal punkter där flickan sagt olika saker som han menar tydligt visar att hon är instruerad av släktingarna att säga det hon sagt.

– Bevisvärdet för förhöret är pinsamt lågt, man kan helt bortse från det.

Olsson menar även att 23-åringen bör dömas till ett hårt straff. Att Ingers död där på parkeringsplatsen i Landskrona den 29 mars omöjligt kan ha varit en olycka och att det faktum att 23-åringen flydde från platsen efteråt, höll sig undan från polisen och sedan ljög i de första förhören talar starkt till hans nackdel.

”Hade inte någon chans”

Målsägarbiträdet Jörgen Rosén menar att man kan diskutera i evighet hur hårt slaget mot Inger var och exakt var det träffade.

– Det är i alla fall så hårt att Inger inte hade någon chans. Hon stöp som en fura, hon tog inte emot sig, säger han.

– Och vad förväntar man sig ska ske om man utdelar ett slag mot en 78-årig kvinna? Att hon ska slå tillbaka? Att hon ska stå kvar? Nej, man förväntar sig att hon ska åka i backen.

Leif Silbersky, 23-åringens advokat, sågade i sin tur åklagarsidans ögonvittne, den 47-årige man som såg allting på 20 meters avstånd.

–– Han är inte tillförlitlig.

”Borde inte ha ljugit”

Om sin klient säger Silbersky att han gjort många fel och att han sagt det till honom.

– Han borde stannat kvar på platsen. Han borde inte ha ljugit för polisen. Han sitter häktad för att han handlat felaktigt. Han handlade fullkomligt ologiskt och felaktigt, i panik. Men kan jag ha förståelse för det här? Ja, i den värld jag lever i gör folk det ibland.

Och Silbersky menar att hans klient bör frikännas på båda åtalspunkterna: misshandel och grovt vållande till annans död.

– I min värld ska han frikännas. Inte för att han är oskyldig, utan för att han kan vara det,

På fredag i nästa vecka avkunnas domen.