Zombie-satellit hotar Lost-avslutningen

NYHETER

En satellit som skadats av solvindar löper amok i rymden.

Ingenjörerna har förlorat kontrollen över den och kallar den zombiesatellit.

Nu är den på väg mot en amerikansk tv-satellit och kan ta över sändningen mitt under sista Lost-avsnittet.

Satelliten Galaxy 15 skadades av kraftiga solvindar i början av april. En våg av partiklar från solen som slungades emot den slog ut kontrollsystemet.

Nu driver satelliten omkring i rymden utan att teknikerna på jorden kan kontrollera den, rapporterar Discovery News.

Som en zombie

I normala fall är det inget större problem. Döda satelliter och annat rymdskrot cirkulerar redan omkring vår planet, och risken att de ska råka träffa en fungerande satellit är extremt liten.

Men. Galaxy 15 är fortfarande igång.

Solvinden lyckades inte döda den och ingenjörerna på jorden kan inte stänga av den. De kallar den därför zombiesatellit eftersom den likt en levande död driver omkring i rymden, redo att ta emot och skicka signaler.

Eller störa andra signaler.

På väg mot tv-sändare

Den är nu på väg rakt mot tv-satelliten AMC-11 och hotar därmed att slå ut kabel-tv:n i USA, enligt Discovery News.

Zombiesatelliten beräknas nå fram den 23 maj – lagom till att sista avsnittet av tv-serien Lost sänds. Samtidigt som miljoner förväntansfulla människor världen över sitter bänkade framför tv-apparaterna kan det alltså bli svart i rutan.

Likt många andra satelliter fungerar Galaxy 15 på så vis att den tar emot signaler från jorden, förstärker dem och skickar tillbaka. Eftersom båda satelliterna arbetar på liknande frekvenser kan det bli stora störningar när zombien driver in i området omkring AMC-11.

På väg mot kyrkogård

Ingenjörerna har räknat ut att störningarna kan pågå under en två-veckorsperiod.

Därefter drar Galaxy 15 vidare mot sista vilan i en av rymdens satellitkyrkogårdar. På grund av små variationer i jordens gravitation tenderar nämligen alla trasiga satelliter att dras mot två platser, 105 grader väst eller 75 grader öst.

Galaxy 15 är på väg i sakta mak mot en av dessa.