Nyheter

Teknikexpert: ”Därför ska du köpa en Ipad”

Av: 

Carina Bergfeldt

Först Olof Plym Forshell, 44, köpte en Ipad med 3G-anslutning i natt.
Först Olof Plym Forshell, 44, köpte en Ipad med 3G-anslutning i natt.

NYHETER

Läser du mer än du skriver på datorn?

Är svaret ja kan en Ipad vara något för dig, enligt teknikbloggaren Julia Skott.

– Det är en ball statuspryl som dessutom är ett helt fantastiskt hjälpmedel, säger hon.

Gillar plattan Teknikbloggaren Julia Skott tipsar om bästa sajterna för din platta.

I natt var det så dags.

När dörrarna på slaget tolv öppnades till diverse olika teknikaffärer i Sverige ringlade köerna långa.

Från 5 300 kronor kunde man då bli ägare till sin egen Ipad.

”Grym batteritid”

Vissa har dock varit före sin tid och skaffat dem utomlands. En som redan är välbekant med surfplattan är krönikören Julia Skott som till vardags teknikbloggar på lillagumman.se.

– Jag använder den i princip som en dator. Många tror att man skriver lika mycket som man läser på nätet, men så är det oftast inte. Man läser bloggar, artiklar, kollar filmer, videoklipp och facebook. En surfplatta gör allt det där så mycket enklare och den har grym batteritid. Den håller i tio till elva timmar, så man kan sitta länge och läsa, säger hon.

Hjälpmedel för funktionshinder

Vad är bäst med den?

– Det finns otroligt bra hjälpmedel på den. Om man har synproblem så är det lätt att zooma in och se bättre. Och om man har talsvårigheter så finns det ett helt briljant talsyntesprogram som heter Proloquo2go. Det bästa med att Ipaden även är så bra för den här sortens funktionshinder är att det aldrig är någon som behöver skämmas över att gå runt med en Ipad eftersom det är en sådan statuspryl, säger hon.

Och vad är sämst?

– Om man jämför den med den andra stora surfplattan på marknaden, Galaxy tab, så har den inte flashfunktion, vilket Galaxy har. Det är alltså en hel del sidor som man inte kan gå in på med sin Ipad och det har Apple fått kritik för. Sedan har den inte kamera och den har inte telefon. Men det som Ipaden har som de andra saknar är hypen runt den – och extremt mycket appar.

För båda könen

Ipaden, säger hon, är långt från en grabbpryl.

I USA är 41 procent av alla som köpt en Ipad kvinnor.

– Det skulle inte förvåna mig om det kommer att vara ungefär samma fördelning här. Kvinnor och män är båda intresserade av smarta och snygga prylar. Men samtidigt så tycker jag att det är en ganska konstig undersökning. Man vet ju inte om den som köper en Ipad ska ha den själv, ge bort den, eller använda den hela familjen.

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: