Mer pengar till studenterna

Rödgröna lovar att höja studiebidraget

De rödgröna lovar höja studiebidraget om de kommer till makten.

Totalt ska studenter på högskolenivå få 600 kronor mer i månaden.

Hela de rödgrönas valplattform läggs fram på tisdag, enligt Aftonbladets källor.

I dag på Studentpalatset i centrala Stockholm presenterades en av beståndsdelarna, en satsning på högskolan och på ökade bidrag till studenterna.

Trumfar över Alliansen

Jan Björklund (FP) lovade i onsdags att Alliansen kommer att höja lånedelen i studiemedlet med 500 kronor nästa år.

Den satsningen trumfar nu de rödgröna över. Man vill höja bidragsdelen med 400 kronor och lånedelen med 200 kronor, om ekonomin tillåter. Höjningen ska ske successivt och börjar med 100 kronor mer i bidrag från 1 juli 2011.

– Allting är fullt ut finansierat i vår vårmotion, första steget på studiemedel ligger skarpt från 2011, övriga förslag är inom det reformutrymme som vi bedömer är möjligt, säger Mona Sahlin (S).

– Skillnaden mot regeringen är att i deras förslag får studenterna betala allt själva, eftersom det bara gäller lånedelen, säger Mona Sahlin.

Mer pengar till föräldrar

Föräldrar som läser på högskolenivå ska få ännu mer. De rödgröna vill höja tilläggsbidraget för med 130 kronor för den som har ett barn, och 210 kronor för den som har två.

– Om man bara höjer lånedelen är det enda man gör att man skuldsätter studenterna mer än de redan är, därför är det viktigt att man även höjer bidragsdelen, säger Maria Wetterstrand (MP).

Är 600 kronor mer i månaden tillräckligt?

– Tillräckligt och tillräckligt, det är det som vi funnit ekonomiskt möjligt att göra. Med tanke på att studenterna går back 600 kronor varje månad har vi lagt oss på en nivå som är rimlig både för studenterna och för statens ekonomi, säger Wetterstrand.

Investeringsstöd till studentbostäder

De rödgröna vill också öka antalet platser på högskolan med 6000 under 2011.

Dessutom ingår sänkt skatt på studentbostäder och investeringsstöd för studentbostäder och en förbättrad studie- och yrkesvägledning i gymnasie- och högskolan i satsningen.

Till studievägledningen avsätts 100 miljoner kronor 2011 och 200 miljoner kronor för 2012.

Förslagen och reformambitionerna omfattar totalt 6,6 miljarder kronor.

Reinfeldts kommentar:

Statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter att vidhålla att det är bättre att höja lånedelen, som alliansen föreslagit:

– Lånedelen är skattesubventionerad och det innebär givetvis större påverkan på offentliga finanserna om man ökar bidragsdelen, säger han.

Valet 2010 | Aftonbladet
Publisert:

Ämnen i artikeln