Äldre måste kissa på beställning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-09

Äldreboende i Sölvesborg inför kisschema

Kissa på beställning efter ett schema.

Det får de boende på Slottsgården i Sölvesborg göra.

Men kisschemat är ingen elak besparing utan en del av en kvalitetsförbättring, säger chefen för äldreomsorgen i kommunen.

Sedan några veckor pågår ett försök på äldreboendet Slottsgården i Sölvesborg där vårdtagarna har fått individuella scheman för sina toalettbesök.

Från det att vårdtagarna kliver ur sängen tills det är dags för läggdags får de gå på toaletten på bestämda tider.

"Kan inte kissa på beställning"

En anhörig säger till Blekinge läns tidning att hennes man har sex toabesök inplanerade under dagen.

– Jag har då aldrig hört talas om något liknande. Det finns väl ingen som kan kissa på beställning. Man vill väl gå på toa när det behövs och inte vid några andra tillfällen, säger hustrun till tidningen.

Men kisschemat är inte någon kall besparingsåtgärd i syfte att spara blöjor. I stället är det en del av en kvalitetsförbättring, säger chefen för äldreomsorgen i kommunen, Ann Hellgren till Aftonbladet.

– Nio av tio vårdtagare är inkontinenta när de kommer till oss och kan inte styra eller tala om när de vill gå på toaletten. Den som behöver blöja kan kanske klara sig utan den tillsammans med toaletträning och schema.

Kan bli permanent

Försöket pågår fram till i november, men har redan testats på andra äldreboende med lyckade resultat, enligt Ann Hellgren.

Men trots kritiken från anhöriga är det ingen som klagat till cheferna. Kisschemat kan införas för alltid.

– Vi har inte tagit del av någon som helst kritik. Det blir så laddat när man pratar om behovet av att gå på toaletten. Det är sånt man ska klara av, men alla gör inte det.

– Det huvudsakliga syftet med det här försöket är att varje enskild vårdtagare ska ha rätt skydd, säger Ann Hellgren.

ANNONS