Stort säkerhetspådrag när SD håller torgmöte

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-16

Busvisslingar och slagord mötte Jimmie Åkesson

Jimmie Åkessons röst dränktes av hundratals motdemonstranters burop och vuvuzelor när Sverigedemokraterna i dag höll sitt sista torgmöte innan valet.

Ett stort polispådrag spärrade även av hela Sergels torg av säkerhetsskäl.

I måndags dök flera hundra motdemonstranter upp när SD-skulle tala i Göteborg. Polisen fick gripa in med pepparspray mot demonstranterna som buade högt och kastade flaskor. Sverigedemokraterna fick ledas i säkerhet av polis.

Säkerhetsrisker

Resten av veckan har fortsatt i samma anda. Valmöten i Eskilstuna, Norrköping och Uddevalla har fått ställas in på grund av säkerhetsskäl.

I Uppsala i förmiddags störde några ungdomar SD:s partiledare Jimmie Åkessons tal på Celsiustorget med att spela på vuvuzela.

Så när Sverigedemokraterna i dag vid lunch skulle hålla sitt allra sista torgmöte på Sergels torg i Stockholm tog polisen det säkra före det osäkra.

"Tragiskt"

Ett hundratal poliser var på plats, både kravallutrustade poliser och civilklädda.

Kjell Lindgren, Stockholmspolisens presstalesman säger att motdemonstrationer ofta förekommer, men att de inte ska få hindra möten att hållas.

– Nej, det är tragiskt. Det råder mötesfrihet i Sverige, säger han.

När Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, sedan anlände till torget gjorde han det eskortad av ett stort säkerhetspådrag. Hotbilden mot honom anses vara väldigt hög i nuläget.

– Det är inte klokt att det ska vara så här bara för att han vill prata politik, sa en äldre man som var där för att höra honom tala.

Mannen applåderade högt, ensamt och länge när Åkesson gick sin korta promenad mellan bilen och talarplatsen.

"Inga rasister"

Annars var de flesta som kommit till Sergels torg i dag motdemonstranter som var där för att störa partiledarens tal med oväsen. Med skramlande nyckelknippor, vuvuzelor och burop gjorde de sitt yttersta för att överrösta Åkesson som i strikt kostym och slips talade bakom en mur av kravallutrustade poliser.

– Jag kom alldeles precis från Uppsala och det lät ungefär precis som här. Jag skulle vilja ha en halvtimme utan störningar, inledde Åkesson sitt tal.

Men demonstranterna tystnade inte utan skanderade: "Inga rasister på våra gator".

Mötet kunde genomföras

Åkesson svarade med att kalla de som ropade för ”vänsterextreminister” och ”ett allvarligt hot mot demokratin” och menar att Sverigedemokraterna kommer att skriva historia på söndag.

– För då kommer SD in i riksdagen. För första gången sedan 1991 kommer ett nytt parti att röstas in i Sveriges riksdag.

Mötet kunde trots oljudet och en stundtals hätsk stämning genomföras, troligtvis för att polisen valde att begränsa antalet demonstranter. Halvägs in i talet spärrade polisen av Sergels torg och lät inte fler åhörare komma in.

Kjell Lindgren på Stockholmspolisen säger att man gjorde bedömningen att inte släppa på fler motdemonstranter för att mötet annars inte hade kunnat genomföras.

– Det fanns de som hade åsikter att motdemonstranterna var högljudda. Men det är inte olagligt att vara högljudd. Vad jag fått rapporterat till mig förekom inget våld, säger han.

Kan gynna SD

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap, kan de återkommande störningarna av Sverigedemokraternas (SD) valmöten gynna partiet på valdagen.

Han säger till TT:

– Väldigt många människor, som absolut inte håller med Sverigedemokraterna om deras politik, kan säkert känna upprördhet över att partiet trakasseras. De är ju ett odemokratiskt inslag i en valrörelse som måste fördömas. Men det är svårt att veta om den sympati som uppstår också resulterar i att man stödjer partiet.

ANNONS