Nyheter

Jakt på varg även nästa år

NYHETER

Miljöminister Andreas Carlgren vill tillåta ”begränsad licensjakt”

Regeringen tillsätter inom kort en utredning som ska föreslå långsiktiga mål för hur stora landets rovdjursstammar ska vara, sade miljöminister Andreas Carlgren vid ett möte om den regionala rovdjursförvaltningen i Stockholm på onsdagen.

Får skjutas även nästa år, men hur stor jakt det blir är inte klart ännu.
Får skjutas även nästa år, men hur stor jakt det blir är inte klart ännu.

Förslagen från utredningen, som ska vara brett sammansatt, ska presenteras under sommaren 2012.

Carlgren meddelade också att det blir en begränsad licensjakt på varg även nästa år. Hur stor den blir och hur den ska genomföras bestäms först sedan utvärderingen av årets jakt är genomförd.

Miljöministern har begärt svar från Naturvårdsverket på ett antal frågor kring vargjakten i januari, bland andra: Har genetiskt värdefulla vargar skyddats tillräckligt, hur många jägare ska delta i jakten nästa år, har rapporteringen fungerat och har jägarna tagit sitt ansvar.

Samtidigt rapporterade Naturvårdsverket i en första preliminär utvärdering av vinterns vargjakt att den i stort sett fungerade som den skulle. Samarbetet mellan jägare och myndigheter gick smärtfritt och inga vargar med östliga gener ingick bland de fällda djuren.

– Vi hade en överskjutning, vilket inte är bra, men å andra sidan hade vi en viss marginal vid tilldelningen så skadan var inte stor, säger Susanna Löfgren, rovdjursansvarig vid verket.

TT

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter