bin Ladin tar på sig juldagsattacken

Av: Sofia Ström

Publicerad:
Uppdaterad:

”USA kan inte drömma om säkerhet innan Palestinafrågan är löst”

Usama bin Ladin.
Usama bin Ladin.

I en ljudfil med vad som sägs vara Usama bin Ladins röst tar han på sig attacken på ett flygplan på väg till Detroit på juldagen.

Han varnar för att fler attacker väntar om USA fortsätter att stödja Israel.

bin Ladin vänder sig direkt till USA:s president i ljudfilen publiceras i dag på den arabiska nyhetssajten al-Jazira. ”Från Usama till Obama,i den mest passionerade och nådige gudens namn”, inleder han sitt meddelande.

Mannen som toppar listan över de tio mest efterspanade brottslingarna i världen varnar Barack Obama för att fler attacker väntar om han inte hittar en lösning på krisen i Palestina.

Fokus Palestina

– Meddelandet jag vill framföra till er genom flygplanet som hjälten Omar Farouk (Abdulmutallab) satt på bekräftar det meddelandet som hjältarna från 9/11 gav till er, säger bin Laden.

Omar Farouk Abdulmutallab försökte på juldagen spränga ett flygplan på väg mellan Amsterdam och Detroit med sprängmedel som han hade insytt i sina underkläder.

Han övermannades och berättade senare för polisen att han agerat på uppdrag av al-Qaida på arabiska halvön

– USA kan inte drömma om att att få leva i fred om vi inte kan göra det i Palestina. Det är orättvist att ni njuter av ett tryggt liv när våra bröder i Gaza lider så mycket. Därför, enligt Guds vilja, kommer våra attacker att fortsätta så länge ni fortsätter att stödja Israel, säger bin Ladin.

Han säger också att "om det vore möjligt att framföra meddelandet till er genom ord skulle vi inte ha framfört det genom flygplan".

Attack på Obama

– Förmodligen försöker han påminna palestinierna om al-Qaidas engagemang i frågan och får det att sammanfalla med Obamas första år som president, säger Imtiaz Gul, ordförande för Centre for Research and Security Studies i Islamabad,

Usama Hamdan, en talesman för Hamas, säger att ”alla araber och muslimer stödjer vår sak”.

– Alla vet att USA:s poltik har skapat stora problem i regionen, säger Hamadan till al-Jazira.

Phil Rees, prisbelönt reporter och författare till ”Dining with Terrorist”, säger att bin Ladin har en god känsla för tajming.

– Det är en fullträff i ögat på president Obama samtidigt som han har det tufft på hemmaplan, säger Rees till al-Jazira.

– Referenserna till Palestina är nästan den intressantaste delen av det här, för nu blir han al-Qaida-ledaren som talar om Palestina.

Det är fortfarande inte säkerställt att det verkligen är Usama Bin Ladin som pratar på bandet, men flera bedömare som internationella nyhetsmedier talat med gör dock bedömningen att det verkligen är al-Qaida-ledaren som talar.

Publicerad: