Äventyrare hittad död

1 av 5 | Foto: AFTONBLADET
tv-profil I går hittades Mikael Reuterswärd död i sin sommarstuga. Han var en av Sveriges främsta äventyrare och besteg Mount Everest 1990. Mikael Reuterswärd deltog även i flera kända tv-serier som ”Fångarna på fortet” och ”På rymmen”.

avKarin Östman

NYHETER

Äventyraren Mikael Reuterswärd, 45, hittades i går död i sin sommarstuga.

– Det är makalöst tragiskt. Vi har förlorat en av Sveriges underbaraste personer, säger hans vän och affärspartner Kjell Enhager.

Drömmen om att nå världens högsta topp föddes tidigt. När Mikael Reuterswärd som skolpojke inte hittade boken han letade efter på biblioteket kom han i stället hem med en bok av Edmund Hillary, nyzeeländaren som först besteg Mount Everest.

Några år senare åkte han till Indien med sina föräldrar och fängslades av Himalayas storslagna natur.

– Jag blev så otroligt betagen, har han sagt i en intervju.

Mikael Reuterswärd ägnade hela sitt liv åt äventyr och bergsklättring. Men han var också en populär föreläsare. Under 17 år arbetade han tillsammans med Kjell Enhager, känd föreläsare och mental coach.

I går fick Kjell veta att hans nära vän gått bort.

– Han var min allra, allra bästa vän. Vi har varit partners i 17 år och jobbat ihop. Micke var den trevligaste och bästa vän man kan ha, säger Kjell Enhager.

Skrev barnbok

Den 11 maj 1990 skrev Mikael Reuterswärd in sig i historieböckerna när han som 25-åring vecklade ut den svenska flaggan på Mount Everests topp. Strax efter nådde även hans klätterkompis Oskar Kihlberg toppen på 8?848 meters höjd.

Reuterswärd fortsatte att klättra men utvecklade parallellt sin affärsverksamhet. Han blev föregångsgestalt för grupp- och individutveckling när han lät företagsledare gå på glödande kol och bestiga berg.

Reuterswärd har också gjort flera dokumentärer och medverkat i en rad tv-program som ”Fångarna på fortet” och ”På rymmen”.

– Jag vet att han höll på att skriva en barnbok. Det är så sorgligt alltsammans, säger Kjell Enhager.

’Misstänker inte brott’

Mikael Reuterswärd blev 45 år och efterlämnar två barn. Han hittades död vid lunchtid i sin sommarstuga i Stockholms skärgård i går.

– Vi misstänker inte brott, säger stationsbefäl på Nackapolisen.