Så väljer du rätt hemförsäkring

Experten tipsar: "Har aldrig varit enklare"

Ditt hem är din borg, och sannolikt det dyraste du äger – i alla fall i pengamått mätt.

Det är därför viktigt att hitta en bra hemförsäkring som samtidigt inte kostar skjortan.

– Det är smidigt att jämföra priser i dag. Med rätt försäkring kan man spara tusenlappar varje år, säger Erik Lif, försäkringsförmedlare på företaget Insplanet.

Erik Lif
Erik Lif

– Ett vanligt misstag är att tro att man får rabatt för att man ligger kvar på sin gamla försäkring, fortsätter Erik Lif.

Det är samtidigt viktigt att göra en bra uppskattning av värdet på den lösa egendomen. Desto större värde på lösöret, desto större är skillnaden i försäkringspremien mellan de olika bolagen.

– Man måste komma ihåg att alla hemförsäkringar omfattar ett liknande skydd. Man går därför aldrig miste om något grundläggande beroende på vilket försäkringsbolag man väljer.

Slipp dubbel avgift

Det har blivit allt vanligare att bostadsrättsföreningar tecknar kollektiva bostadsrättstillägg för sina medlemmar. Detta för att alla ska vara skyddade i händelse av skador i fastigheten, till exempel vattenläckage.

– Äger man en bostadsrätt så bör man ta kontakt med styrelsen i sin bostadsförening innan man tecknar ett sådant tillägg. Man kan annars få betala dubbla avgifter, säger Lif.

Lätt att byta

Skulle man sitta fast med en försäkring man inte trivs med, är det ingen svår process att byta. Försäkringar är ofta ettåriga avtal.

– Är man inte nöjd, eller har hittat något bättre, är det bara att säga upp avtalet när det slutar. Det gör man enkelt via telefon eller internet.

– Vill man jämföra priser är det enklast att antingen kolla runt på försäkringsbolagens egna hemsidor, eller använda sig av en förmedlingsfirma, säger Erik Lif.

Minimedia, Alexander Nilsson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN