Hans avslöjanden skakar världen

I dag kommer Wikileaks grundare till Sverige

Julian Assange grundade sajten Wikileaks.
Julian Assange grundade sajten Wikileaks.

Pentagon, diktaturer och storbanker. Alla fruktar de Wikileaks avslöjanden.

I dag kommer grundaren Julian Assange till Sverige på en blixtvisit.

Enligt honom är det största hotet mot Wikileaks inte sajtens fiender – utan pengabristen.

Tidigare i år gjorde Wikileaks sitt mest uppmärksammade avslöjande. Ett filmklipp som läckts från USA:s militär visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i helikoptrar.

Tolv personer miste livet i attacken, varav två journalister från nyhetsbyrån Reuters, och många skadas.

Också två små barn skadades i attacken och Wikileaks följde upp avslöjandet med att offentliggöra barnens läkarjournaler.

Stora avslöjanden

Men trots att det var videon från Irak som kastade in Wikileaks i rampljuset har organisationen, som specialiserat sig på att offentliggöra hemliga dokument, gjort flera stora avslöjanden tidigare.

För snart sju år sedan offentliggjorde Wikileaks till exempel en manual för hantering av fångar på Guantánamobasen. Här bekräftades bland annat att fångarna utsattes för psykisk tortyr.

Wikileaks läckte också ut dokument från den schweiziska banken Julius Baer. Enligt källan bevisar dokumenten i detalj hur banken hjälpt namngivna klienter med penningtvätt och skatteflykt.

Sajten avslöjade också att Kenyas tidigare president Daniel Arap Moi med hjälp via skalbolag och utländska stiftelser stulit över två miljarder dollar av statens pengar.

Ett annat uppmärksammat fall är de drygt 570 000 textmeddelanden från Pentagon, FBI och polisen i New York som skickades under attackerna mot World trade center den 11 september 2001.

Mäktiga fiender

Avslöjandena har gett Wikileaks många mäktiga fiender. Efter att sajten publicerats militärhemligheter 2007 började Pentagon utreda sajten som ett potentiellt hot mot landets säkerhet.

Wikileaks kontrade givetvis genom att offentliggöra den rapport som visade att militären riktade in sig mot Wikileaks och försökt ta reda på vem eller vilka det är som läcker information till nätverket.

Den schweiziska banken Julius Baer, som efter avslöjandet anklagades för ekobrott reagerade med att låta advokater kräva att dokumenten togs bort.

När Wikileaks vägrade försökta banken att få webbsidan stängd och genom sina jurister kunde banken stoppa webbadressen wikileaks.org. Det slaget vanns dock så småningom av Wikileaks.

Sedan en tid tillbaka blockeras den kontroversiella sajten för all kinesisk internettrafik. Anledningen är att Wikileaks ursprungligen var tänkt att fokusera på dokument som läckts från diktaturer.

Verksamhet i Sverige

Det största hotet mot Wikileaks är dock inte sajtens fiender utan helt enkelt brist på finansiella medel. Wikileaks drivs med några bärbara datorer och telefoner – ändå behövs pengar.

– Vi har drivit hela organisationen med nästan inga resurser alls, sade grundaren Julian Assange i en intervju med Aftonbladet för en vecka sedan.

Då öppnade Assange också för att Wikileaks kan komma att basera sig i här i Sverige. Mycket på grund av den svenska pressfriheten, menar Assange.

– Vi har nu fått in donationer till att bilda en riktig organisation, med lokaler och personal. Jag hoppas att vi ska kunna ha en viktig del av verksamheten i Sverige och att vi kommer att hitta en svensk utgivare.

Publisert: