Skottet gick genom älgen och dödade 71-åringen

NYHETER

Jägarens kula gick först genom älgens hals och träffade sedan den 71-årige skidåkaren som kom ut ur en kurva.

Det visar polisens tekniska undersökning av den tragiska jaktolyckan i helgen.

Det tycks ha varit en osannolik serie händelser som ledde till att en 71-årig skidåkare sköts ihjäl av en jägare i skogen i Annestad väster om Ljungby i lördags. Under måndagen fortsatte polisens undersökning och bilden börjar nu klarna.

Gick genom halsen

Polisen tror att jägaren stod på en skogsväg för bilar och siktade på älgkalven som befann sig 50 meter bort, snett in i skogen.

Hon avlossade ett skott som gick rakt genom älgens hals.

Kulan, eller delar av den, fortsatte sedan ut på baksidan ytterligare 60 meter genom granskogen och ut på bilvägen igen, mitt i en kurva.

Precis där och då kom den 71-årige skidåkaren.

När räddningspersonalen kom fram gick hans liv inte att rädda.

– Jägaren sköt alltså längs vägen, snett in i skogen, och vägen svängde åt höger ur skyttens synvinkel, förklarar Kronobergspolisens informationschef Robert Loeffel.

Kan vara brott

En förundersökning om vållande till annans död har inletts, och jägarens älgstudsare har beslagtagits för teknisk undersökning.

– Det är en människa som har dött och man är ansvarig för det man gör när man avlossar skott i skogen, säger Robert Loeffel.

Jägaren har förhörts men polisen vill inte säga vad hon har sagt.

Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Det innebär att det inte finns uppsåt att döda men att gärningsmannen tagit en risk eller på annat sätt inte varit tillräckligt aktsam över konsekvenserna av sitt handlande.