Sedlar för 750 miljarder kan vara värdelösa

NYHETER

USA har stora problem i sedeltryckeriet.

Över en miljard av de nya 100-dollarsedlarna kan vara felgjorda och måste slängas.

De nya sedlarna är betydligt säkrare än de gamla och har alla moderna säkerhetssystem som invävd 3D-remsa och en bild som skiftar i färg när man vinklar sedeln.

Men det verkar som att alla nya funktioner har ställt till det för sedelpressarna.

Är värdelösa

Ett okänt antal av de hittills 1,1 miljard tryckta 100-dollarsedlarna har av någon anledning veckat sig vid tryckning. Det gör att de nu har vita fält där tryckfärgen inte fäst.

Alla sådana sedlar är värdelösa och måste slängas, rapporterar CNBC.

Problemet är att ingen vet hur många sedlar som det är fel på. Än mindre vilka, i de hundratals stora sedelbalar som lämnat tryckeriet.

Att bläddra igenom sedlarna för hand skulle ta mellan 20 och 30 år, har myndigheterna räknat ut. Därför försöker de nu konstruera ett mekaniskt system som ska gå igenom sedlarna på ungefär ett år.

Dyra pengar

Tills dess ska alla sedlar förvaras i ett bombsäkert valv. Det innebär att motsvarande 750 miljarder kronor – lika mycket som tre fjärdedelar av Sveriges statsbudget – inte kan användas förrän de felaktiga sedlarna har sorterats ut.

De odugliga pengarna har hittills kostat skattebetalarna omkring 800 miljoner kronor. Ironiskt nog är det nämligen dyrt att trycka pengar. De nya säkerhetssystemen gör att varje sedel numera kostar dubbelt så mycket att tillverka som de gamla hederliga.

Notan för att sortera ut de feltryckta är ännu inte fastställd.