Telias digital-tv utslagen

NYHETER

Problem när alla kunder startade om boxarna samtidigt

Telia hade under onsdagskvällen stora problem med sin digital-tv.

Av misstag ombads alla kunder att starta om sina boxar samtidigt.

Då brakade systemet ihop.

Teliakunder som slog på sin tv i dag möttes av uppmaningen att starta om digital-tv-boxen eftersom den behövde uppdateras.

Men då slutade boxen att fungera.

Blev kö i systemet

Felet berodde på att Telia av misstag skickat ut uppdateringen till alldeles för många kunder samtidigt. När folk lydde uppmaningen att starta om sina boxar blev det långa köer i Telias system och då fungerade inte boxarna.

– Normalt skickar vi ut en sådan här uppdatering etappvis till några kunder i taget. Nu har det gått ut till samtliga kunder och därför är det problem, sade Irene Krohn vid Telias presstjänst.

Kunderna ombads att vänta en stund och sedan försöka starta om sina boxar igen.

Först vid 22-tiden meddelade Telia att köerna var borta.

– Så den som fortfarande har problem kan starta om sin box nu. Men bara de som inte har bild, sade Irene Krohn då.

Kommer ni att kompensera kunderna?

– Det får vi återkomma med.

Hotade med uppsägning

Under kvällen hörde mängder av rasande kunder av sig till Aftonbladet och berättade om ilskan över att inte kunna se nyheter, tv-serier och fotboll. På Telias internetforum var det också stor irritation och många användare sade att de tänkte säga upp sina abonnemang.

De var framför allt arga på bristen på information. Telias kundtjänst var under kvällen nedringd och den som försökte komma fram möttes av meddelandet ”Det är många som ringer just nu. Vi kan inte ta emot ditt samtal.”

På Telias hemsida fanns det under flera timmar ingen som helst information om problemen, utan bara de som läste Telias Twitter fick rådet att inte uppdatera boxen eftersom den då slutade fungera.

Telia har omkring en halv miljon digital-tv-kunder.