Ahlin: Var inte taktik

Slår tillbaka – men S-stödet vacklar

kritik från de egna Efter Aftonbladets avslöjande om att Urban Ahlin kritiserat socialdemokratisk politik i samtal med ambassadpersonal har hans förtroende inom partiet dalat, enligt S-källor.
kritik från de egna Efter Aftonbladets avslöjande om att Urban Ahlin kritiserat socialdemokratisk politik i samtal med ambassadpersonal har hans förtroende inom partiet dalat, enligt S-källor.

Urban Ahlins (S) kritik mot det egna partiet i samtal med ambassadpersonal var ingenting konstigt, enligt honom själv.

Men källor inom partiet är av en annan uppfattning:

– Det här är allvarligt och ser inte bra ut.

I går avslöjande Aftonbladet att Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson, under möten med representanter från amerikanska ambassaden har utryckt oro och missnöje kring det egna partiets politik. Mötena ska ha ägt rum 2007 och 2008.

Ahlin tillbakavisar nu delar av uppgifterna:

– Vi hade fortfarande en del problem och det var de jag berättade om. De uttalanden jag gjorde kan inte ha kommit som någon överraskning för någon, säger han.

”Helt fel”

Att han skulle ha sagt att Socialdemokraternas taktik var att sänka regeringen kan ha handlat om någon enstaka kommentar där han diskuterade vad som skulle kunna stjälpa dem rent hypotetiskt:

– Om de skulle begrava sig i sina egna skandaler så skulle det påverka valet. Men att det skulle ha varit någon taktik från vår sida är helt fel.

Kritik inom partiet

Den senaste tiden har Ahlins politiska arbete präglats av svarta rubriker. I onsdags avslöjade Aftonbladet att Ahlin vädjat om amerikansk pr-hjälp för att vända den svenska opinionen i Afghanistanfrågan.

Urban Ahlin är ett okänt ansikte för många, men internt inom partiet är han en tung och inflytelserik person.

Men förtroendet för Ahlin har nu börjat vackla, uppger Aftonbladet källor inom partiet:

– Allt sammantaget så är det här inte bra.

– Det är mycket som händer inom partiet nu och det finns så mycket annat att tänka på. Men Ahlins stöd är inte speciellt stort, säger en annan källa.

Vill inte kommentera

Partisekreteraren Ibrahim Baylan hade själv inte tagit del av artikeln när Aftonbladet pratade med honom i går, men har fått den återberättad för sig. Han ville därför inte kommentera om detta påverkar hans förtroende för Ahlin.

– Jag har inte hunnit prata med Urban Ahlin om detta, men det ska jag naturligtvis göra.

Publisert: