Tioåriga Simone bets svårt av hund

Av: Mikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

De djupa såren syddes – ägaren smet

Hundbetten gick ända in till benet på Simone Kärnestam. "Jag var jätterädd och kommer nog att bli försiktig med hundar. Men jag blir nog inte hundrädd ändå", säger Simone. Mamma Katarina bredvid.
Foto: Magnus Wennman
Hundbetten gick ända in till benet på Simone Kärnestam. "Jag var jätterädd och kommer nog att bli försiktig med hundar. Men jag blir nog inte hundrädd ändå", säger Simone. Mamma Katarina bredvid.

Katarina Kärnestam och dottern Simone, 10, tog en vårpromenad runt sjön.

Plötsligt attackerades de av en stor svart hund som högg Simone besiningslöst.

Hon fördes till akuten – svårt biten.

– Tänk om hon bitits i halsen, säger mamma Katarina.

Vid 13.30 stängde Katarina Kärnestam dörren bakom sig för att ta en promenad i det vackra vårvädret med dottern Simone, 10. Promenaden skulle bli rena mardrömmen...

Gick till attack

Mor och dotter hade promenerat runt en sjö i Råsunda strax utanför Stockholm när de uppmärksammade att två kvinnor kom gående mot dem med tre hundar. Utan förvarning kom plötsligt en av dem , en stor svart schäferliknande hund, springande emot dem. Besten vräkte sig över Simone som inte hade en chans att värja sig mot den ca 40 kilo tunga besten. Hon ramlade til marken.

– Hunden stod med tassarna på min mage. Den bet och slet i mig och det enda jag tänkte var att skydda ansikte och hals med min arm, säger Simone. Det gjorde jätteont när den bet mig i armen och jag blödde mycket, säger Simone och visar bandaget på armen.

Bet Simone svårt i armen

Ett våldsamt tumult utbröt. Katarina Kärnestam försökte i panik få bort den hunden som högg Simone ”hejvilt”. Hon skrek på den ena kvinnan som i sin tur svarade med svordomar mot sin hund som vägrade lyda. Polis och ambulans anlände. Simone och mamma kördes chockade till Astrid Lindgrens barnklinik. När doktorn drog upp Simones sönderbitna tröja blottades ett fem gånger sju centimeter stort köttsår som var så djupt att benet framträdde. Simone fick ett extra starkt penicillin eftersom hundtänder innehåller mycket bakterier. Hon kommer att behöva återvända till sjukhuset för kontroller.

– Doktorn sa att hon hade en väldig tur i oturen ändå. Tänk bara om den här hunden hade bitit henne över halsen eller i ansiket. Då är jag övertygad om att Simone inte hade stått här nu, säger Katarina Kärnestam och ögonen fylls med tårar.

Ägaren smet

Katarina Kärnestam är mycket besviken på ägaren till den stora svarta hunden – enligt familjen en större risensnauser som bitit folk vid tidigare tillfällen. Kvinnan, blond och i 50-årsåldern, flydde snabbt från platsen utan att stanna för att invänta polis och ambulans eller för att se hur det gått med den panikslagna och gråtande Simone.

– Hunden var inte kopplad heller, trots att hundar måste vara det på den platsen. Sedan hade ju människan en munkorg med till hunden men den satte hon på först efteråt.

Simone fyller i:

– Kärringen skrek också till oss” tror du att jag gör det här med flit”.

Polisen letar ägaren

Polisen och familjen Kärnestam är mycket angelägna om att hundägaren hittas.

– Den här kvinnan ska inte få undkomma. Hon hade en risenschnauser och en mindre dvärgschnauser med sig. Det kan inte finnas så många sådana kring Råsunda, säger Katarina Kärnestam.

Närpolisen i Solna ser allvarligt på händelsen och ser gärna att allmänheten hör av sig med upplysningar om hundägaren.

– Hundägaren försvann från platsen när hon förstod vi var på väg, säger Christina Johansson, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral. Vi har just nu inga direkta spår att gå på vem det är som äger hunden, men patrullen jobbar på det.

Publicerad: