Han har samlat navelludd i 26 år

Nu hamnar Graham Barker
i Guinness rekordbok

Vissa hobbyer är smakfullare än andra.

Graham Barker samlar navelludd.

Hittills har han samlat ihop 22,1 gram ludd som han förvarar i glasburkar.

Året var 1984. Bibliotekarien Graham Barker hade så tråkigt en kväll att han bokstavligen satt och pillade sig i naveln.

– Jag upptäckte luddet och blev nyfiken på hur mycket ludd en människa egentligen kan producera, säger australiern till Daily Mail.

Han beslutade sig för att undersöka saken.

Har fasta rutiner

Graham Barker är en tålmodig man. Den första lilla luddtussen stoppade han i en tom filmburk han hade hemma. Sedan dess har han skördat sitt navelludd enligt ett fast schema varje dag i 26 år.

– Jag har upptäckt att luddet tenderar att försvinna när jag duschar, så det logiska tillfället att samla upp det är precis innan jag går in i duschen på kvällen.

Han berättar att han har en liten lerkruka som är specialtillverkad för att samla navelludd i. I slutet av varje år tömmer han den i huvudsamlingen.

En del äcklas

Hittills har han fått ihop 22,1 gram som fyller tre stora glasburkar. Det är tillräckligt för att han nu ska noteras i Guinness rekordbok som den som har samlat mest navelludd i hela världen.

Han säger att hans hobby brukar få ett blandat mottagande när han berättar om den.

– De allra flesta reagerar positivt och tycker att det är lustigt att det finns en sådan samling. Andra, oftast kvinnor, ryggar tillbaka i spelad skräck och tycker att det är jätteäckligt att samla ludd från naveln, säger han till Daily Mail.

Men Graham Barker är inte den som låter andras fördomar hindra honom. Han säger att samlandet har blivit en del av den dagliga rutinen, och att han kommer fortsätta så länge han är ”fysiskt kapabel”.

Har du en märklig hobby?
Publisert: