H&M tar överpris efter "tekniskt fel"

Har gjort samma fel som Apoteket

Klädjätten H&M har avrundat felaktigt och stjäl din 50-öring.

Felet avslöjades av di.se – och klädkedjan skyller på ett tekniskt fel.

Apoteket drabbades nyligen av ett liknande fel och skänkte överskottet till välgörenhet.

Analoga 50-öringar. FOTO: SCANPIX
Analoga 50-öringar. FOTO: SCANPIX

Ekonomisajten di.se gjorde tre inköp på olika H&M-butiker runt om i Stockholm. När de handlade en vara som kostade 19,50 kronor fick de i stället betala 20 kronor – trots att de betalat elektroniskt. Den extra 50-öringen tog H&M – och bröt mot lagen.

Exakta summan ska dras

50-öringen försvann från handeln den 1 oktober, men inköp med kort ska precis som tidigare inte avrundas, utan den exakta summan ska dras från kontot.

Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel förklarar för di.se:

– Lagen om avrundning gäller bara kontanter. Den har inget med kortbetalningar att göra. Har du som butik satt 29,74 som pris, då ska du få betala 29,74, säger han.

Tekniskt fel

Enligt H&M själva beror de felaktiga kortbetalningarna på tekniska fel, som inträffat på hälften av landets butiker.

– Det känns olyckligt det här, det är absolut ingenting medvetet från vår sida. Det som har skett är att det har varit ett tekniskt fel i vårt kassasystem som vi nu har upptäckt och kommer att rätta till så snart som möjligt, säger H&M:s presschef Jenni Tapper-Hoël di.se.

Felet ska enligt H&M själva ha funnits en dryg vecka, sedan 19 oktober, och åtgärdas senast på onsdagen.

Skänkte vinsten

Nyligen inträffade ett liknande fel på Apoteket AB i ett system som användes även av de nya apoteksbolagen. Då beslutade man att skänka överskottet som blivit av den olagliga överpriset till välgörande ändamål. Den avrundade summan av 200 000 kronor skänktes.

Huruvida H&M tar samma beslut, och skänker den olovliga vinsten är inte klart.

– Eftersom vi nyss har upptäckt det här så vet vi inte det, men självklart ska vi försöka rätta till det och samtidigt hantera det som redan har hänt på bästa sätt. Men nu är det lite för tidigt att säga exakt hur vi gör, säger Jenni Tapper-Hoël till di.se.

Publisert: