”Folk tröttnar på samma politik”

Här är läsarnas analyser av opinionsläget just nu

Sjukförsäkring, Ipred och folkets korta minne.

Tre förklaringar till ett möjligt maktskifte i höst.

Här är era analyser av opinionsläget just nu.

Med ett halvår kvar till riksdagsvalet leder de rödgröna i samtliga opinionsmätningar. Enligt Novus opinion är gapet nu hela nio procentenheter mellan blocken.

I går bad vi er läsare analysera läget. Varför går det så dåligt för Reinfeldt och varför håller så många på Sahlins lag? Era svar finns i själva politiken, i marknadsföringen och hos väljarna själva.

Politiken

”Alliansen har genomfört många bra reformer, men trampat ordentligt i klaveret i integritetsfrågor som FRA och Ipred. Och vad värre är, genom överbeskattning av pensionärerna. Bort med alliansen åtminstonde nästa regeringsperiod. De måste få stå i skamvrån ett tag”, skriver signaturen CogitoErgo, 68 år.

”Alliansen har under dessa få år vid makten tagit livsgnistan från sjuka och arbetslösa. Vi har under alliansens tid blivit tredje klassens medborgare”, skriver signaturen cg 2000, 39 år.

”Jag är en pensionerad sjuksköterska som fortfarande arbetar då och då. På grund av detta får jag genom jobbskatteavdraget pengar återbetalda på slutskatten. Men jag vill inte ha dessa pengar utan hellre en rödgrön regering. Dessa pengar ska gå till skola, vård och omsorg enligt min mening”, skriver Atlesdotter, 72 år.

Marknadsföringen

”Alliansen har under den gångna mandatperioden levererat de bästa samhällsprodukterna någonsin, men man har varit urusla på att marknadsföra dem. Folk känner inte till alla de goda reformer de har sjösatt”, menar signaturen Veritate, 62 år.

”Alliansen måste ut och berätta vad de vill med Sverige för att inte tappa väljare”, skriver Veracity, 46 år.

Väljarna

Folk tröttnar på samma politik år efter år och vill prova något nytt och revolutionerande. Men svensken har väldigt kort minne i dessa sammanhang och därför går de tillbaka och gör samma misstag igen. Därför tror jag att de rödgröna leder och det blir heller ingen överraskning om de vinner”, skriver signaturen nitrojon, 41 år.

”Folk var trötta på Göran Persson och alliansen lovade en enorm förbättring inom alla områden. Nu har det visat sig att de inte kunde hålla sina löften. Den nya förändringen och drivkraften ligger hos Miljöpartiet, därför röstar folk rödgrönt”, menar Miguel, 22 år.

Håller du med om hans och de andras analyser? Fortsätt kommentera!

Publisert: