Vilket lyft, Reinfeldt

Av: Eva Buskas

Publicerad:
Uppdaterad:

M ökar mest i ny mätning

1 av 2 | Foto: Klicka på bilden för att göra den större.

Moderaterna ökar med 2,7 procentenheter och är nu nästan lika stora som S.

– Den ekonomiska oron i omvärlden gynnar regeringen, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Samtidigt tappar Miljöpartiet stort.

Avståndet mellan blocken krymper och Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll om det vore val i dag. Det visar den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/United Minds som görs i samarbete med Cint.

Störst är förändringen för Moderaterna som ökar med 2,7 procentenheter. Det kan förklaras med den ekonomiska krisen i Grekland, enligt United Minds opinionschef Carl Melin.

– I ekonomiska kriser gynnas alltid sittande regeringar. Paradoxalt nog gör den ekonomiska oron det svårare för regeringen att uppfylla sitt viktigaste vallöfte: att arbetslösheten ska minska. Samtidigt gynnar det regeringen som har större förtroende i ekonomiska frågor.

Skuggbudgeten – ett sänke

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann tror också att det spelat in att de rödgröna nu presenterat sin budgetmotion.

– Det här är en tydlig signal om att väljarna straffar den skuggbudget som S, V och MP har presenterat. Det förändrade grunden för hela den politiska diskussionen. Helt plötsligt så finns det alternativ att ta ställning till, säger han.

Men moderaternas framgång sker till stor del på bekostnad av C, KD och FP.

– Det är ett jätteproblem, de tre partierna har en intern press på sig att göra populistiska utspel. Det kan bli ett väldigt rävspel mellan småpartierna, som kan leda till spänningar om de agerar oförsiktigt, säger Carl Melin.

Att C och KD behöver borgerliga stödröster ställer också till problem.

– Risken är att det parti som ligger sämst till klarar sig medan det som ligger näst sämst till åker ur, säger Carl Melin.

Miljöpartiet backar mest

Mätningens sänke är MP som backar 1,7 procentenheter. Framför allt handlar det om väljare som de tidigare tagit från de borgerliga, men som nu återvänder framför allt till Moderaterna, enligt Carl Melin.

– Väljare gillar Maria Wetterstrand men kanske röstar mer utifrån ekonomi och regeringsduglighet än vem som är mest sympatisk och modernast. Nu är det allvar och det gynnar M på bekostnad av MP.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN