Nu jagas han av Pentagon

Av: Torbjörn Ek, Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Ska stoppas från att sprida 260 000 hemliga dokument

1 av 4 | Foto: wikileaks/AP
Skjuts ner Bilderna från när en amerikansk helikopter skjuter ner journalister i Irak läckte ut på Wikileaks. Klicka för större version.

LONDON. Wikileaks grundare Julian Assange jagas av Pentagon.

Han avslöjade hur en amerikansk helikopter sköt två journalister i Irak.

Nu vill man stoppa honom från att publicera ytterligare 260 000 hemliga dokument.

I ett häkte i Kuwait sitter underrättelseofficeren Bradley Manning, 22. Han misstänks ha läckt videon av apachehelikoptern som dödade två journalister i Irak för tre år sen till webbsajten Wikileaks.

Enligt Independent kan han ha kommit över så mycket som 260 000 hemliga dokument som han läckt till sajten. Nu vill Pentagon stoppa publiceringen.

Pinsamma uppgifter

Dokumenten sägs innehålla mycket pinsamma uppgifter om USA, allierade länder och samarbetspartners i Mellanöstern.

– Om de är sanna så kommer Hillary Clinton och tusentals diplomater över hela världen få en hjärtattack när de vaknar en morgon och upptäcker att hela förrådet av sekretessbelagd utrikespolitik finns allmänt tillgänglig i sökbar form, säger Adrian Lamo som var i kontakt med Manning före gripandet i Kuwait.

Exakt vad dokumentet innehåller är oklart, men informationen rör händelser som sträcker sig över flera år.

Hemlig ort

Pentagon gör allt för att komma i kontakt med Wikileaks grundare Julian Assange för att stoppa publiceringen.

Men han befinner sig på hemlig ort. I fredags ska han emellertid ha deltagit i en paneldebatt i Las Vegas, enligt Wikileaks egen twittersida.

Men om han verkligen var där är oklart. Debattens arrangör hävdar att Assange ställde in i sista stund och aldrig dök upp.

Och även om Pentagon hittar Julian Assange innebär inte det att sajten stängs. Servern till sajten ska finnas någonstans i Sverige.

Pentagon vill dock inte kommentera om svenska myndigheter har kontaktats.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks är sajten som gång på gång publicerat revolutionerande hemliga dokument från hela världen. Genom avancerad kryptering garanterar organisationen fullständig anonymitet för sina källor.

Bland avslöjandena finns bland annat manualen som bevisade psykisk tortyr på Guantánamobasen, hemliga dokument om pengatvätt och bevis på storskalig korruption på hög politisk nivå i Kenya.

Det mest uppmärksammade avslöjandet är dock organisationens senaste: Ett filmklipp som visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i attackhelikoptrar.

Wikileaks släppte också nyligen huvuddelen av 92 000 hemliga dokument från krigets Afghanistan. Dokumenten innehåller bland annat bevis på civila dödsoffer för amerikanska attacker.

Några av sajtens servrar finns inhysta i ett webbhotell i Stockholm, samma webbhotell som bland annat sköter servrarna åt de tjetjenska rebellernas egen webbplats och tidigare skött The Pirate bays servrar.

Fakta: Julian Assange

Mannen som bakom Wikileaks heter Julian Assange. Väldigt lite är känt om hans bakgrund och Assange har i flera år odlat myten om sig själv som en nätets David mot Goliat.

Julian Assange har ingen offentlig bakgrund, hans ålder är oprecis och han har ingen bostadsadress. Själv säger han att hemlighetsmakeriet är viktigt för att skydda honom mot fiender.

Allt tyder på att Assange är en före detta hacker från Australien. Han säger sig ha grundat Wikileaks tillsammans med människorättsaktivister från hela världen som han träffat på nätet.

Enligt Assange själv var kinesiska dissidenter inte bara orsaken bakom grundandet. De ska också ha varit delaktiga i att bygga upp sajten.

Publicerad: