”Tips ledde till gripandet”

NYHETER

Peter Mangs häktad för tre mord

MALMÖ/STOCKHOLM En anonym tipsare ringde polisen och beskrev en man som passade perfekt in på polisens profil av serieskytten i Malmö.

Strax därefter inleddes spaningarna av Peter Mangs, 38.

– Mardrömmen hade varit om han skjutit någon medan vi spanade på honom. Det fick bara inte hända, säger kommissarie Börje Sjöholm.

I dag häktades Peter Mangs misstänkt för tre mord och tio mordförsök.

Den 38-årige mannen har, om han är skyldig, mördat och försökt att mörda personer med invandrarbakgrund, i sju års tid.

Ingen vet om han hade slutat om han inte hade gripits i november i år.

Passade på profilen

Det som ledde fram till hans gripande lördagen den 6 november var ett anonymt tips berättade polisen i dag under en presskonferens i Malmö polishus.

– Det kan låta banalt men så var det. Tipset kom efter den 21 oktober. Tipsaren beskrev en personlighet som stämde bra på profilen. Problemet var att tipsaren var anonym. Det tog två veckor att få fram vem tipsaren var och när vi fick veta det stärktes tipset ytterligare, säger kommissarie Börje Sjöholm.

Profilen hade tagits fram av Rikskriminalpolisens Gärningsmannaprofilgrupp som ingick i den stora utredningsgrupp om 70 kriminalpoliser som i höstas jobbade intensivt med fallet om serieskytten i Malmö.

Det anonyma tipset handlade om en man som hette Peter Mangs och Mangs beskrev på ett sätt som passade perfekt in på profilen som GMP gjort av den person som höll Malmö i skräck. Innan tipset kom förekom inte Mangs alls i utredningsmaterialet och det var på så sätt avgörande.

– Det fanns så mycket bra material i tipset att det ledde till att vi började spana på honom, säger Sjöholm.

Spanade på Mangs

Tipset i sig räckte inte för att anhålla Mangs. Det behövde mer bevis. Så polisen spanade på Mangs.

– Mardrömmen hade varit om han skjutit någon medan vi spanade på honom. Det fick bara inte hända, säger Börje Sjöholm.

Efter att polisen spanat på Mangs en tid tog chefsåklagare Solveig Wollstad beslutet att anhålla honom och han greps i sin bostad av en beväpnad insatsstyrka den 6 november.

– Det var en rad omständigheter som avgjorde att han borde anhållas, säger Wollstad utan att vilja gå in närmare på vad.

Nu är Mangs på sannolika skäl misstänkt för tre mord och tio mordförsök – en serie av brott som sträcker sig sju år tillbaka i tiden.

Själv nekar han. Wollstad säger att Mangs pratar i förhören, hon vill inte säga om vad, men han talar åtminstone med utredarna.

Polisen har i sin utredning gått tillbaka ända till 2001 för att se på misstänkta skjutningar och om de har någon koppling till Peter Mangs. De kan inte förklara de glapp som finns mellan skjutningarna, som det mellan 2003 och 2006 till exempel.

Kan bli fler

Om det nu finns glapp, betonar polisen. Fler brott kan dyka upp under utredningens gång.

– Det är inget vi kan utesluta, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

Cirka 70 kriminalpoliser har jobbat som mest med utredningen. Dels var man tvungen att jobba med utredningen och dels ha beredskap dygnet runt i fall att det skulle bli nya skjutningar.

Sammanlagt har 1200 tips kommit in. Av dem inkom hälften under 9 dagar. Trycket var med andra ord enormt på polisen under en period.

För tillfället jobbar 30 kriminalpoliser med utredningen. Hittills har 867 förhör hållits och utredningen omfattar 2687 dokument.

– Det är den största utredning jag har varit med om, säger Börje Sjöholm.