Värsta vägarna i jultrafiken

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6
1 januari 2010, E 4, Nyköping/Pålljungshage Flera bilar är inblandade i krocken på E 4:an som börjar med att en jeep kommer över på fel vägbana, troligtvis på grund av snön. En danskregistrerad bil med flera unga passagerare krockar så illa att två av dem dör.

Snökanoner och temperaturväxlingar.

Årets jultrafik kan bli kaosartad.

– Julhelgen är en svart helg. I år ligger julafton på en fredag och det kommer att bli en intensiv resdag på torsdag, säger Thomas Andersson, pressekreterare på Trafikverket.

TISDAG 21 DECEMBER

Snöfall i större delen av Norrland och längs ostkusten i Svealand. Hela Sverige får temperaturer som ligger under -10 mitt på dagen. I mellersta delen av landet kryper dagtemperaturen ner mot -25.

I Götaland och västra Svealand ser det ut att bli en bra trafikdag med uppehåll, möjligen kan södra Skåne få en del snö på förmiddagen.

ONSDAG 22 DECEMBER

Veckans bästa dag att resa på för nästan hela landet. Dock kan snöfall och milda temperaturer skapa halka i Skåne. Det finns viss risk för snö i hela södra Götaland, särskilt mot slutet av onsdagsdygnet.

– Den som kan bör verkligen resa på tisdag eller onsdag, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

TORSDAG 23 DECEMBER

På torsdag väntas en ny snökanon. Hela Götaland kan få omkring två decimeter. Ovädret fortsätter sedan att vandra norrut över Svealand och södra Norrland.

Dagen kan också bli blåsig och det finns risk för drivbildning på vägarna.

– Torsdagen kan bli mycket besvärlig i Götaland och Svealand. Senare på dagen även i södra Norrland, säger Johan Groth.

Trafikverket rekommenderar trafikanter att undvika småvägar så långt det går.

– Vi sparar inte på något krut när det gäller snöröjningen. Men det är en fördel att välja de större vägarna som vi prioriterar, säger Tobias Lundell på Trafikverket.

FREDAG 24 DECEMBER

Snöovädret fortsätter att vandra upp över Sverige på julafton.

Temperaturen väntas bli mild i hela Götaland och södra Svealand.

Det kan skapa halka, då vägbanorna fortfarande är iskalla.

Publicerad: