Snöovädret drar vidare norrut

Stockholm drabbas under natten

I natt slår snöovädret till mot Stockholmsområdet och södra Uppland – dock i en något lindrigare variant.

Men på annandagen väntas Kung Bores slägga återigen svingas med full kraft mot Gävleborgs och Västernorrlands län.

Tågtrafiken har kommit ikapp och fjärrtågen går med några minuters förseningar.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Norrlandskusten och för Stockholmsområdet och Uppland gäller en klass 1-varning för det kommande dygnet.

– Det blir blåst och omfattande snöfall på 5-10 centimeter i östra Svealand från Södertörn och uppåt under natten till annandagen, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Lugnare oväder

Prognosen för tågtrafiken under dagen ser god ut. Några minuters störningar på fjärrtågen, och inställda lokaltåg i Malmö är de förseningar som rapporterats in.

– Fjärrtågen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö går faktiskt bara med några få minuters förseningar än så länge, så det tycker jag känns bra, säger Rebecka Starco på Trafikverkets presstjänst, skriver TT.

I den senaste rapporten från Trafikverket uppmanas trafikanterna att inte ge sig ut på vägarna i det mindre vägnätet på Österlen, Söderslätt och Öland.

Johan Groth förklarar att ovädret dock kommer uppträda något lugnare under natten och Stockholmsområdet behöver inte räkna med samma extremväder som drabbat sydöstra Sverige de senaste dygnen. Men med många hemvändande Stockholmare kan det ändå bli problematiskt.

Ett decimeter snö

– Det kan bli drivbildningar och eftersom det är mer trafik i det här området kan det mycket väl bli större trafikproblem här i alla fall, säger Johan Groth.

Till annandagen har snöovädret så samlat ihop sig igen och slår då med full kraft mot kusten från Norra Uppland och uppåt längs kusten i Gävleborgs och Västernorrlands län.

– Här kan det komma ett decimeter snö tillsammans med kraftiga vindar, säger Johan Groth.

Resten av landet kan räkna med kallt men lugnt vinterväder och 10-15 minusgrader både i söder och norr.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN