Så lyckas Göran Lindberg tydligen leva med sig själv

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur rättfärdigar man sig själv?

När man å ena sidan föreläser om jämställdhet under parollen ”Helmjukt” och å andra sidan köper sex och kallar kvinnor för ”små slynor”?

Göran Lindberg förklarar sitt dubbelliv med att han snarare hjälpte kvinnorna. Så lyckas han tydligen leva med sig själv.

Aftonbladets Linda Hjertén.
Aftonbladets Linda Hjertén.

Han är inte dömd än, den förre länspolismästaren och feministiske förkämpen Göran Lindberg.

Och i förhören med honom som i går blev offentliga, nekar han bestämt till de flesta av de 23 åtalspunkter han anklagas för.

Våldtäkterna, de har aldrig ägt rum: ”Vi har haft vanligt sex”, säger han.

Att han skulle ha förmedlat kvinnor till gruppsexträffar och andra män förnekar han.

Men att han under flera års tid åkt runt med en väska full av sexredskap och betalat ett stort antal kvinnor för samlag, ett av de brott han en gång jobbade för att motverka, är ingenting han sticker under stol med.

Trots att han i förhör på förhör sitter mitt emot dem som en gång var kolleger till honom, ja underställda honom, verkar han aldrig skämmas för det han gjort. I stället säger han att han är medveten om att det faktum att han åkt dit kan starta väldiga diskussioner, men ”nyttiga diskussioner” som han själv uttrycker det.

En av kvinnorna som träffade Göran Lindberg vid ett stort antal tillfällen säger i förhör att han var som två olika personer. När han satt och pratade med henne var han så mjuk. Men i sängen förändrades han och blev hård och dominant, brukade hålla runt hennes hals tills hon panikslagen kämpade efter luft.

Och visst måste en man som så lätt har kunnat växla mellan att i föreläsningssalen tala om att ”kvinnor kan” och i hotellrumssängen ropa ”kåta slyna”, ha två ansikten.

För att kunna rättfärdiga sig själv verkar Lindberg, enligt vad man kan utläsa av förhören, ha intalat sig att han gjorde kvinnorna en tjänst när han betalade dem.

– I de allra flesta fall upplever jag i alla fall att vi har haft en ganska jämställd relation fast jag har betalat för sexet. Mitt utbyte kan ju vara att jag stöttar dem och känner att jag gör positiva saker för dem.

Att flera av de elva olika målsägandena vittnar om liknande saker, om en hårdhänt man som satt sig på deras ansikten och tvingat dem till saker de inte velat trots att de gråtit och sagt nej, har Lindberg aldrig någon riktigt bra förklaring till.

För honom har det ju bara handlat om sex. Bra sex.

Han låter exakt som de torskar han förut skulle bekämpa.

Publicerad: