”Känns som att bryta ryggen”

NYHETER

Marinforskare: Det blir en fruktansvärd smärta

Giftet från en portugisisk blåsmanet är otroligt starkt och skickas rakt in i kroppen.

– En kollega till mig sade att det kändes som att bryta ryggen när hon fick en tentakel på sig. Så ont gjorde det faktiskt, säger Matz Berggren, forskare vid Institutionen för marin ekologi vid Göteborgs universitet.

Foto: Matz Berggren.

Den portugisiska örlogsmannen skjuter i väg sitt gift vid beröring. Övertrycket i cellerna gör att den skickar ut en harpun med neurotoxiskt gift.

Barn och svaga kan dö

En människa som kommer i beröring med manetens tentakler får otroligt ont. Ett barn eller en person med svag fysik eller hjärtproblem kan till och med dö av stinget – drunka eller drabbas av hjärtstillestånd.

De flesta överlever men får otroligt ont.

– En fruktansvärd smärta. En kollega till mig sade att det kändes som att bryta ryggen. Stinget lämnar efter sig en molande värk som kan sitta i i flera dagar. Har man otur har man ett rött piskrapp där tentakeln har legat, säger Matz Berggren, forskare vid marinekologi vid Göteborgs universitet.

Inte ovanligt i medelhavet

Att enstaka portugisiska blåsmaneter letar sig in till medelhavet är inte ovanligt, säger Matz Berggren. Men att den förekommer i större antal händer däremot sällan.

– Det har att göra med väder och vind, vattentemperatur, tillgång på föda och strömbildningar. Att de har gått ut och varnat för den innebär förmodligen att ett större antal har kommit in i ett vattenpaket från Atlanten, säger Matz Berggren.

Han råder personer som befinner sig vid spanska kusten att vara försiktiga när de badar och när de promenerar längs med stränderna. En blåsmanet som spolats upp på stranden fortsätter att brännas tills den är helt uttorkad.

Motgift: vinäger och citronsaft

Ett bra tips är att ha något surt med sig - vinäger eller citronsaft. Och gärna Aloe vera gelé.

Varför?

– Man ska hälla det sura på tentakeln innan man försöker ta bort den, det förstör övertrycket på cellerna och gör att giftet slutar spruta. Försök absolut inte att ta bort tentakeln för då kommer den att spruta mer gift, eftersom du rör vid den.

– Att smeta på Aloe Vera ska också svalka och motverka den del av det giftet som redan har injicerats.