Lägre avgift drar upp lägenhetspriserna på Östermalm

Av: Karin Holmberg, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Små lägenheter påverkas mest

Var en lägenhet ligger påverkar hur mycket månadsavgiften avgör vid ett köp. På Östermalm är lägenhetsspekulanterna villig att betala 600 000 mer för en att få ner månadsavgiften med 1000 kronor på en 30 kvadratmeters lägenhet.

De större lägenheterna påverkades inte alls i lika hög grad.

Foto: mäklarsamfundet

Det var framförallt de små lägenheterna på Östermalm som påverkades av en låg månadsavgift, skiver Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande.

– Jag hade nog inte förväntat mig att de geografiska skillnaderna i centrala Stockholm skulle vara så stora som de faktiskt är, säger Jeanette Gustafsdotter, VD på Mäklarsamfundet. Att avgiftsnivåerna på Östermalm generellt sett ligger något lägre jämfört med andra stadsdelar bidrar säkert till att dra ner priserna på de lägenheterna med lite högre avgifter.

Mer blandat

I övriga stadsdelar i Stockholm är beståndet av lägenheter lite mer blandat. Något som Gustafsdotter tror gör att betalningsviljan inte lika tydligt påverkas av månadsavgiften.

– Att skillnaderna är så stora mellan stora och små lägenheter hänger nog samman med att de som köper lite större lägenheter också är mer köpstarka och att avgiftsnivån inte i samma utsträckning påverkar deras möjligheter till lån, säger Jeanette Gustafsdotter avslutningsvis.

Studien baseras på 2 815 bostasrättsförsäljningar i centrala Stockholm under perioden oktober 2009 – mars 2010.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN