Ny rekonstruktion i Kalamarksmordet

Foto: DÖMDE MANNEN KAN FÅ RESNING Roger Lindberg, 59, rånmördades och hans handikappade bror Sune, 57, misshandlades svårt av rånaren i sitt hem i Kalamark.
NYHETER

I dag genomför Högsta Domstolen en rekonstruktion av det omtalade rånmordet i Kalamark 2004.

Rekonstruktionen kan leda till att mannen som dömdes till livstids fängelse för mordet kan få resning.

Foto: De både bröderna överfölls på gården i Kalamark utanför Piteå.

Roger Lindberg, 59, rånmördades brutalt i hemmet i Kalamark utanför Piteå den 14 april 2004. Hans handikappade bror Sune, 57, misshandlades mycket svårt av en maskerad man med påk.

Redan tidigt i utredningen misstänkte polisen att en 42-årig man som sålt och installerat ett kassaskåp låg bakom dådet. Mannen lånade också ett hus inte långt från brödernas vid tiden för mordet.

Fick livstid

42-åringen greps så småningom i Storbritannien och dömdes senare till livstids fängelse mot sitt nekande.

Utredningen har fått kritik på flera punkter. Bland annat har polisen anklagats för att ha undanhållit DNA-spår från en utspottad snusprilla som hittades på brottsplatsen – DNA som inte stämmer överens med den dömde 42-åringens.

Utredningen lades dock ner tidigare i år.

Också polisens rekonstruktion har kritiserats. Rekonstruktionen visade bland annat att 42-åringen kunde ta sig igenom en glugg i en ladugårdsvägg medan en annan misstänkt inte fick plats.

Kan få resning

Den dömde och hans försvarare hävdar dock att testet inte genomfördes korrekt och har gjort ett eget test som enligt försvararna visar att den andre misstänkte också kunde tagit sig in i ladugården.

Det nya testet finns med i en resningsansökan som lämnats till Högsta domstolen och ligger till grund för att HD nu ålagt riksåklagaren (RÅ) att genomföra en ny rekonstruktion av brottet.

Om polisens rekonstruktion visar sig vara bristfällig kan det leda till att 42-åringen beviljas resning i målet.