Ensam överlevande i flygolycka i Libyen

avMikael Hellmyrs, TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

En holländsk pojke, i tioårsåldern, uppges vara den enda överlevande från flygolyckan i Libyen, där 105 personer omkom.

Planet störtade under landning i huvudstaden Tripoli.

Foto: Foto: Scanpix
Airbus-330 Det var ett flyg av den här typen som störtade på flgyplatsen i Tripoli tidigt på onsdagsmorgonen.

Flygplanet, en Airbus-330, och kom från Johannesburg i Sydafrika och hade 93 passagerare och elva besättningsmedlemmar. Bland de omkomna var 61 holländska medborgare.

Olyckan inträffade vid klockan sex på onsdagsmorgonen när planet skulle landa på Tripolis flygplats. Varför landningen gick fel och flygplanet störtade, är ännu okänt.

105 personer uppges ha omkommit i kraschen. Men utländska medier rapporterar att en pojke i tioårsåldern överlevt olyckan. Var pojken kommer från är oklart, men han tros vara den enda överlevande. Han fördes till ett sjukhus i Tripoli där han opererades för bland annat benbrott.

Kraschade vid landning

Planet tillhörde det libyska bolaget Afriqiyah Airways, grundat i april 2001 och tidigare helägt av den libyska staten.

Afriqiyah Airways talade om 93 passagerare och elva besättningsmedlemmar ombord på bolagets flight 8U771 från Johannesburg till Tripoli.

– Jag kan bekräfta kraschen men inte antalet döda, sade en företrädare för flygbolaget i Johannesburg.

– Vad vi förstår hände olyckan en meter från landningsbanan.

Exploderade

Enligt den säkerhetskälla som först meddelade nyheten om kraschen hade planet exploderat under landning "och helt trasats sönder". Alla i besättningen var libyer.

En AFP-journalist rapporterade att olycksplatsen hade spärrats av och att ambulanser och utryckningsfordon körde i hög fart mellan Tripoli och huvudstadens flygplats. Flygplansvraket skymtade i fjärran men ingen rök steg upp.

Publicerad: