Här läser busschauffören tidningen – under resan

avMikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

SL: "Inte smart gjort"

Här läser busschauffören tidningen – mitt under färden.

– Snart blir någon ihjälkörd, säger Arne Lodin.

I fredags klev Arne Lodin, 59, på bussen vid Fridhemsplan i Stockholm. Han tog plats långt fram i bussen och hade bra sikt mot förarsätet. Arne såg hur föraren vecklade ut en dagstidning över förarsätet. Strax därpå rullade den halvfulla bussen ut från hållplatsen – men föraren kunde inte slita sig från läsningen.

Läste tidningen

– Jag och andra passagerare såg hur föraren fortsatte att läsa samtidigt som han körde bussen. När han stannade för rött ljus ägnade han sig enbart åt att läsa tidningen, säger Arne Lodin som blev både förvånad och upprörd.

– Jag blev inte rädd för egen del. Men jag tänkte att han kan ju tappa koncentrationen när som helst och köra över på fel sida.

Arne funderade på att ställa föraren till svars för sitt ansvarslösa sätt att framföra bussen. Men han ”ville inte bråka” och avstod. Han tog istället flera bilder med mobiltelefonen under bussfärden som bevis.

”Oansvarigt”

Arne Lodin åker ofta buss. Detta är inte det första trafikfarliga beteendet han bevittnat i Stockholmstrafiken.

– Tidningsläsande har jag inte sett tidigare – men mobilpratande är vanligt. I snitt en gång per veckan ser jag någon chaufför som pratar i telefonen. Jag tycker att det här är oansvariga, vedervärdiga beteenden som tyvärr verkar vara accepterat inom SL.

– I värsta fall kör man ihjäl någon, säger Arne Lodin.

SL: "inte smart"

Storstockholms lokaltrafik (SL) reagerar med bestörtning och förvåning över uppgifterna.

– Det låter inte så smart att köra buss och läsa tidningen samtidigt. Vi ser allvarligt på säkerhetsfrågor och för hela tiden diskussioner med alla våra entreprenörer. Detta är något som vi måste följa upp, säger Fredrik Cavalli-Björkman på SL:s pressjour.

Men vilka regler gäller för chaufförerna?

– De exakta reglerna vet våra entreprenörer. Men generellt ska man inte köra buss och samtidigt prata i mobilen eller läsa tidningen. Hur vanligt sådant här är vet jag inte, säger Fredrik Cavalli-Björkman.

Publicerad: