Beatrice Ask ångrar uttalande

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-24

”Gav ett retoriskt och olyckligt exempel”

Justitieminister Beatrice Ask ångrar det hon sagt om misstänkta sexköpare. Reinfeldt var en av dem som tog avstånd från uttalandet.
Justitieminister Beatrice Ask ångrar det hon sagt om misstänkta sexköpare. Reinfeldt var en av dem som tog avstånd från uttalandet.

Justitieminister Beatrice Ask ångrar det hon sagt om misstänkta sexköpare.

På regeringens hemsida tar hon tillbaka sina tidigare uttalanden.

– Olyckligt, säger hon nu.

Beatrice Asks uttalande i förra veckan om att hänga ut misstänkta sexköpare med hjälp av delgivningsbrev i färgglada kuvert har lett till skarp kritik. Häromdagen krävde förra justitieminister Thomas Bodström (S) en rejäl pudel – eller avgång.

I dagens Aftonbladet får han stöd av flera borgerliga röster, bland annat Sanna Rayman, ledarskribent på obundet moderata Svenska Dagbladet.

I dag kom pudeln

– Antingen vill jag se en pudel som verkligen övertygar och som viar att hon begriper vad hon har sagt eller hur illa det är. Eller så ska hon avgå, säger Rayman.

I dag kom pudeln. I ett uttalande på regeringens hemsida säger Beatrice Ask:

– På ett seminarium i riksdagen i torsdags om unga som prostituerar sig gav jag ett retoriskt och olyckligt exempel på att rädslan för att bli upptäckt kan verka brottsförebyggande. Låt mig, för att det inte ska finnas utrymme för missförstånd, en gång för alla mycket tydligt säga:

”Viktig utgångspunkt för rättssamhälle”

– Jag anser inte att rättsväsendet ska skicka kuvert med särskilda färger till vare sig misstänkta eller dömda. Regeringen planerar inget sådant förslag. En viktig utgångspunkt för ett rättssamhälle är att alla ska betraktas som oskyldiga till dess motsatsen bevisats. Den som dömts och avtjänat sitt straff ska vara fri.

Till TT säger hon:

– Ja naturligtvis och javisst gör jag en pudel. Det var klumpigt uttryckt eftersom det kan och har missuppfattats. Det skymmer det viktiga, att vi måste fundera över hur ungdomar ska skyddas på nätet och i andra sammanhang där de riskerar att utnyttjas. Jag beklagar det.

Reinfeldt tog avstånd

– Jag tycker det är bra att så många nu ställer upp för principerna som gäller rättssäkerheten. Men jag tycker att det är märkligt att så få nu diskuterar det egentliga problemet att vi har 15-16-åriga ungdomar som utnyttjas, säger Ask till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tillbakavisade i går alla krav på avgång. Däremot har han tagit avstånd från Asks uttalanden om att hänga ut misstänkta sexköpare. I går var den högsta moderatledningen samlad till partistyrelsemöte. Om frågan var uppe där är oklart. Efteråt var det locket på. Att uttalandet från Ask kommer i dag beror, enligt hennes pressekreterare på tryck från medierna.

– Det är flera journalister som har ringt och frågat efter kommentarer.